Prva Bidenova medijska konferencija otkada je postao predsjednik SAD-a

Danas bi se, konačno, trebala održati i prva sveobuhvatna konferencija za medije američkog predsjednika Joe Bidena nakon stupanja na tu dužnost, izvješćuju pojedini američki mediji

Prošlo je devet tjedana od inauguracije 46. predsjednika Sjedinjenih Država – Josepha Bidena. On će, sada je to već posve jasno, biti prvi američki predsjednik u posljednjih 100 godina koji je tako dugo odgađao svoj prvi cjeloviti kontakt s predstavnicima „sedme sile“ – čak 64 dana.

Primjerice, njegov prethodnik Donald Trump svoju je prvu medijsku konferenciju održao 27 dana nakon inauguracije, a Barack Obama  20 dana nakon stupanja na dužnost. Njegovu prethodniku Georgeu W. Bushu za to su trebala 33 dana.

Ovako dugo odgađanje izazvalo je brojna pitanja od strane novinara, zainteresiranih za redovite brifinge u Bijeloj kući. Ova je pak to objašnjavala činjenicom da je Biden svu pozornost usmjerio na borbu protiv posljedica nove pandemije koronavirusa i na distribuciju cjepiva među stanovništvom, pa mu komunikacija s novinarima u ovom formatu nije prioritet. Njega je u tom smislu zamjenjivala glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki – čuvena po brojnim gafovima kako sada, tako i u vrijeme dok je bila glasnogovornica State Departmenta u vrijeme Obamine administracije.

Bidenov stil komunikacije s medijima potpuno je suprotan njegovu prethodniku Donaldu Trumpu čija je otvorenost prema medijima bila nadaleko poznata, kao i stil kojeg je pritom izgradio: energičan, uporan, prema potrebi i svadljiv, i u svakom slučaju dugotrajan. Po tome je bio originalan u odnosu na gotovo sve svoje prethodnike. U vrijeme izbijanja pandemijske krize svakodnevno je održavao tiskovne konferencije u Bijeloj kući vezano uz borbu protiv Covida-19, a ti su susreti s novinarima nerijetko eskalirali međusobnim pravim verbalnim „ratovima“.

Drugim riječima, s Trumpom, ako ne ništa, barem nije bilo dosadno. Američka javnost, na to navikla, sada se pita gdje je nestao Biden? Njegovi politički oponenti u međuvremenu ga optužuju da pokušava izbjeći razgovor s novinarima. Televizija Fox News skrenula je pozornost na to kako su, tijekom Bidenovog posjeta jednom od gradova, njegovi pomoćnici uklanjali iz prostorija novinare koji su mu, vičući, pokušavali postavljati pitanja.
Tijekom svojih govora u Bijeloj kući, Biden rijetko odgovara na pitanja predstavnika medija i često odlazi odmah nakon završetka govora.

Vidjet ćemo kako će se Biden danas snalaziti pred predstavnicima medija. Hoće li oni biti prema njemu „nježni“ – uvažavajući njegovu životnu dob, ili će biti poput hijena „željnih krvi“. Naravno, u tom smislu mogla bi na vidjelo doći i razlika između predstavnika tzv. mainstream medija, naklonjenih demokratima, i onih drugih, koji to nisu. Valjda neće biti selekcije na „dobre“ i „loše“ novinare, jer to ne bi bilo dobro za američku slobodu govora zbog koje toliko često Washington kritizira sve druge.

 

Komentari

komentar

You may also like