Prva dva američka sustava PZO NASAMS isporučena Ukrajini

Prva dva protuzračna raketna sustava NASAMS isporučena su Ukrajini, izvijestio je izvršni direktor američkog koncerna za proizvodnju oružja Raytheon Technologies Greg Hayes u intervjuu za CNBC.

“Isporučili smo dva (NASAMS) sustava američkoj vladi prije nekoliko tjedana. Oni su danas raspoređeni u Ukrajini”, izjavio je Hayes, dodavši da je američka vlada odobrila isporuku tih dvaju sustava PZO Kijevu, ali ne i sustava protuzračne obrane Patriot. Pri tom je priopćio kako se pregovori o njima redovito vode, ali da konačna odluka ostaje na Bijeloj kući.

Sustav protuzračne obrane NASAMS je srednjeg dometa. Maksimizira sposobnost identificiranja, angažiranja i uništavanja neprijateljskih zrakoplova, dronova i prijetnji krstarećim projektilima.

Za sada ovaj američki sustav koristi 12 zemalja. Osim SAD-a, tu su još i Norveška, Finska, Španjolska, Nizozemska, Oman, Litva, Indonezija, Australija, Katar, Mađarska i još jednu neimenovana zemlja.

Pentagon je krajem kolovoza Raytheonu dodijelio više od 182,2 milijuna dolara za prijenos sustava NASAMS u Ukrajinu.

Podsjećamo da je nama susjedna Mađarska američke sustave NASMARS nabavila prije dvije godine, što možete pogledati u videu ispod teksta.





 

Komentari

komentar





You may also like