Prva dva njemačka LNG terminala bit će u funkciji na prijelazu godine

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u subotu je kazao da će prva dva privremena LNG terminala u zemlji, koja bi trebala pridonijeti da se dokine ovisnost o ruskim energetskim izvorima, biti puštena u pogon krajem ove godine ili početkom 2023., prenosi dpa.

Njemačka vlada je uzela u zakup četiri plutajuća terminala za ukapljeni prirodni plin, rekao je ministar listu Sonntag. “Dva su broda na raspolaganju već ove godine te će se na prijelazu s 2022. na 2023. godinu postaviti u Wilhelmshavenu, obalnom gradu na Sjevernom moru, i Brunsbüttelu, na ušću Elbe, blizu Sjevernog mora.

Moskva je već znakovito smanjila isporuke plina koje plinovodom stižu u Njemačku, dok je Berlin u potrazi za drugim izvorima energije. Klaus Muller, voditelj njemačke Agencije Network koja nadgleda opskrbne energetske mreže, rekao je da se pribojava potpune obustave ruskog plina Njemačkoj i upozorio da bi se nadolazeći remont plinovoda Sjeverni tok 1 mogao pretvoriti u “dugotrajni politički remont”. Muller je građane pozvao da smanje potrošnju energije.

Dodatno, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da se radi na planu za suočavanje s energetskom krizom koji će biti objavljen sredinom srpnja, prenosi Anadolu Agency.

Čelnica Europske komisije održala je u Češkoj zajedničku konferenciju za novinare s češkim premijerom Petrom Fialom. “Cijene energije su visoke. Ljudi, s pravom, očekuju da učinimo nešto po tom pitanju,” rekla je Von der leyen, dodajući da rade na ciljevima prelaska s ruske nafte i prirodnog plina na druge pouzdane dobavljače, smanjujući potražnju uštedom energije i učinkovitošću, te konačno, prelaskom na obnovljivu energiju.

Ističući da Komisija radi na hitnom planu za rješavanje mogućih nestašica plina ako Rusija odluči obustaviti svoje isporuke, von der Leyen je ustvrdila: “Potreban nam je dobar, zajednički plan da energija, ili plin teče, tamo gdje je najpotrebnije.”





 

 

Komentari

komentar





You may also like