„Prva faza“ trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine potpisuje se početkom siječnja

Tzv. prva faza američko-kineskog trgovinskog sporazuma potpisat će se u Washingtonu u prvom tjednu iduće godine, na razini ministara, a samom događaju neće nazočiti predsjednici dviju država Donald Trump i Xi Jonping. To je novinarima izjavio američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Kako navodi američka strana, SAD će nastaviti primjenjivati carine od 25% na kineske proizvode u iznosu od 250 milijardi dolara. Također će se nastaviti primjenjivati i carine od 7,5% na kineske robe u iznosu od 120 milijardi dolara.

SAD su se na taj način suglasile smanjiti carine s 15% na 7,5% tijekom 30 dana od trenutka potpisivanja ovog dokumenta.

U nedjelju, 15. prosinca, Lighthizer je u gostovanju na televiziji CBS izjavio kako će „prva faza“ trgovinskog sporazuma omogućiti SAD-u udvostručenje izvoza u Kinu tijekom iduće dvije godine.

U tekstu će se učiniti određene izmjene, ali sporazum je u potpunosti gotov, pričemu točan datum njegovog potpisivanja dvije strane još nisu precizirale, kazao je dalje.

S druge strane, na preuzete obveze američke strane Kina će morati povećati kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda, industrijskih roba i energenata u vrijednosti oko 200 milijardi dolara tijekom iduće dvije godine. Peking se također obvezao bolje štititi američko intelektualno vlasništvo, zabraniti primoravanje predaje američkih tehnologija kineskim tvrtkama, otvoriti svoje financijsko uslužno tržište za američke tvrtke i izbjegavati manipulacije svojom valutom.





Uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda trebao bi se u iduće dvije godine povećati do 40-50 milijardi dolara godišnje. U 2017.g., prije početka uvođenja međusobnih carina, SAD su u Kinu eksportirale oko 24 milijarde dolara poljoprivrednih proizvoda.

Lighthizer je izjavio i slijedeće: „U konačnici, hoće li taj sporazum funkcionirati, ovisit će o tome tko će donositi odluke u Kini, a ne u SAD-u. Ako pobornici oštre linije donose odluke, dobit ćemo jedan rezultat, a ako odluke donose reformisti – čemu se mi nadamo, tada ćemo dobiti drugi rezultat.“

Podsjećamo: u petak je predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio kako će njegova zemlja ubrzo početi pregovore s Kinom o „drugoj fazi“ trgovinskog sporazuma, i potvrdio kako Washington od 15. prosinca neće uvoditi nove carine na kineske robe u vrijednosti od 160 milijardi dolara.





Komentari

komentar

You may also like