Prva premijerka Švedske dala je ostavku samo nekoliko sati nakon imenovanja

Prva premijerka Švedske, Magdalena Andersson dala je ostavku samo nekoliko sati nakon što je svojim imenovanjem ušla u povijest, javlja AFP. Andersson (54), koja je iz Socijaldemokratske stranke, dala je ostavku nakon što je njezin prijedlog proračuna vlade odbijen u parlamentu, a koalicijski partner njezine stranke, stranka Zelenih, povukao se iz dvostranačke manjinske vlade.

Oporba, koja uključuje desničarsku populističku stranku Švedskih demokrata, dobila je 154 glasa za svoj prijedlog proračuna, porazivši vladu koja je imala 143 glasa.

Bivša ministrica financija Švedske, Andersson je prvotno izabrana da preuzme poziciju Stefana Lofvena na parlamentarnim izborima u studenom. Njena “većina” zapravo uopće nije bila većina. Naime, od 349 zastupnika u švedskom parlamentu, 174 su glasala protiv njezina imenovanja, 117 je glasovalo za njezino imenovanje, dok je 57 bilo suzdržano od glasovanja, a jedan član je bio odsutan. Ipak, prema švedskom ustavu, kandidat za premijera može biti imenovan sve dok većina u parlamentu (175 članova) nije protiv te odluke. Dakle, nedostajao je jedan glas protiv Andersson da ona ne bude imenovana.

Stranka Zelenih sa 16 mjesta napustila je vladu oko odluke o proračunu, rekavši da ne može tolerirati “povijesni proračun” koji je prvi put sastavljen s krajnjom desnicom. Prema AP, Zelena stranka je rekla da je u njihovom najboljem interesu povući potporu nakon što vladin proračun nije prošao, budući da “ne mogu sjediti u vladi koja provodi politiku o kojoj su Švedski demokrati pregovarali”.

Obraćajući se medijima, Andersson je rekao da je “ustavna praksa” da koalicijska vlada podnese ostavku kada jedna stranka odstupi, izvijestio je AFP. “Za mene je riječ o poštovanju”, tvrdi bivša prva premijerka. Ipak, Zelena stranka spremna je još jednom dati svoju podršku Andersson u njezinoj ponovnoj kandidaturi za mjesto premijera. Čini se da se političkoj krizi u Švedskoj ipak još ne nazire kraj.

Komentari

komentar
You may also like