Prva serija cjepiva Sputnik V isporučena Meksiku

Prva serija ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V isporučena je u Meksiko, objavio je u utorak, 23. veljače, Ruski fond za izravna ulaganja.

Meksička vlada odobrila je Sputnik V 3. veljače, čime je Meksiko postao prva zemlja Sjeverne Amerike koja je registrirala rusko cjepivo.

„Ruski fond za izravna ulaganja podržava napore meksičke vlade da zaštiti stanovništvo sigurnim i učinkovitim ruskim cjepivom Sputnik V. Suradnja Rusije i Meksika na području cijepljenja izvrstan je primjer udruživanja snaga u zajedničkoj borbi protiv pandemije i spašavanju života”, izjavio je predsjednik tog fonda Kirill Dmitriev.

Podsjećamo: prema navodima Reutersa objavljenim 26. siječnja, Rusija će u iduća dva mjeseca Meksiku isporučiti 24 milijuna doza cjepiva Sputnik V. To je izjavio osobno meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, a objava je stigla nakon što je dan ranije telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ovo predstavlja ambiciozniji cilj nego što je bilo ranije najavljeno, kada je rečeno da će tu latinsko-američku zemlju Rusija opskrbiti sa 7,4 milijuna doza svog cjepiva do kraja ožujka, pisao je tada Reuters, što smo i mi prenijeli na našem portalu (vidi poveznicu ispod teksta). Tom se prigodom razgovaralo i o obuci meksičkih medicinskih stručnjaka u Rusiji.

Učinkovitost cjepiva Sputnik V iznosi 91,6%, što je potvrdio i jedan od najuglednijih znanstvenih časopisa iz sfere medicinskih znanosti The Lancet. Cjepivo pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva koronavirusne bolesti. Zbog toga je sve veći broj zemalja koje se odlučuju i za ovo, donedavno na Zapadu „stigmatizirano“  cjepivo, pa čak i pokreću njegovu proizvodnju na svom teritoriju.

Rat cjepiva: Rusija Meksiku isporučuje 20 milijuna doza „Sputnik V“





 

 





 

Komentari

komentar

You may also like