Prva skupina Afganistanaca koji su radili za SAD stigla u Ameriku

Prva skupina od 200 pomagača američkim snagama u Afganistanu, mahom prevoditelja, stigla je danas avionom u Virginiju, piše Reuters. SAD su započele ambiciozan proces izvlačenja velikog broja Afganistanaca iz njihove domovine. Ukoliko ostanu prijeti im brutalna osveta talibana jer su surađivali s “neprijateljskom” silom.

Riječ je o oko 20 tisuća Afganistanaca koje SAD planira premjestiti, ali s njihovim obiteljima taj broj se penje na oko 100 tisuća ljudi, piše The Independent. Procjene se razlikuju, a Reuters prenosi da će u ovoj operaciji, nazvanoj “Utočište saveznika” evakuirano biti oko 50 tisuća osoba. U svakom slučaju, dobit će “specijalne imigrantske vize” (SIV).

Senat je u četvrtak odobrio milijardu dolara za transport i smještaj pomagača.

Predsjednik Joe Biden je slijetanje prve skupine komentirao: “Danas je bitna prekretnica u izvršenju našeg obećanja prema tisućama afganistanskih državljana koji su radili rame uz rame s našim trupama i diplomatima zadnjih 20 godina. Ovi dolasci su samo prvi od mnogo dok brzo radimo na dodjeli SIV viza kako bi od opasnosti bili sklonjeni u SAD ili naše prekomorske baze ili u naše savezničke zemlje. Bit će sklonjeni kako bi mogli u sigurnosti aplicirati za vize.”

Dok je ideja SAD-a ovog puta plemenita, a izjava Bidena sugerira da je riječ o lijepoj priči o pomaganju, izvjestitelji s terena govore o drugačijoj slici. Većina Afganistanaca ne zna ništa o tome gdje, kako i kada će biti premješteni. Ukoliko imaju sreće, rečeno im je samo da pripreme putovnice. Proces aplikacije za SIV je dugotrajan i zbunjujuć. Ipak, najveći problem je što je većina prevoditelja i pomagača izvan Kabula. Brojne ceste koje vode izvan Kabula već imaju talibanske kontrole, pa su ovi ljudi odvojeni i izolirani. Transport zrakom nije moguć, jer su skromne afganistanske zračne snage ionako previše angažirane u borbama i nedostatne za ovakve operacije, prenosi The Independent.

Dosadašnje američko povlačenje, tj. brzina povlačenja i prateća neprofesionalnost, sugeriraju da SAD žele što prije napustiti i zaboraviti Afganistan kao neuspješan projekt. S druge strane, današnjih 200 od planiranih 100 000 za sada je samo simbolički čin. Slabo je vjerojatno da će iz SAD-a uspjeti pronaći, premjestiti i smjestiti čak i pola od planiranog broja.





Komentari

komentar

You may also like