PRVI AMERIČKI TANKER S PLINOM ZA EUROPU

Američki Wall Street Journal izvjestio je, kako je prvi američki tanker s prirodnim plinom isplovio iz luke u saveznoj državi Lousiana, u Europu, točnije u Portugal. Radi se o prvoj takvoj isporuci plina u povijesti trgovinskih odnosa između SAD-a i Europe i ona sada može podignuti europsko tržište.

Suglasno podatcima o prijevozu, tanker Creole Spirit, dug 295 metara, s ukapljenim prirodnim plinom, u Portugal bi trebao stići krajem travnja.

Plin iz SAD-a stiže na već ionako prezasićeno europsko tržište na kojem je dugo vremena dominirala Rusija. Prema prognozi analitičara, isporuke američkog plina mogu isprovocirati cjenovni rat, što može dovesti do pada cijena za korisnike – a što će dati poticaj razvoju onemoćalog europskog gospodarstva.

„To je početak cjenovnog rata između američkog ukapljenog prirodnog plina i plina iz plinovoda“, izjavio je Thierry Bros, analitičar francuske banke Société Générale.

SAD su počele prodavati plin dobiven na nalazištima sjeverne obale Meksičkog zaljeva u veljači ove godine, objavivši kako postaju najvažniji dostavljač tog energenta. Tada, kao rezultat višegodišnjih napora, hjustonska energetska tvrtka Cheniere Energy poslala je prvi tanker u Brazil, nakon čega je plin otpravila i u azijske države.

Sada, suglasno pouzdanim izvorima, portugalska energetska tvrtka Galp Energia sklopila je ugovor o isporuci prvog tereta (plina) za Europu iz izvoznog terminala Sabine Pass tvrtke Cheniere Energy. Očekuje se kako će tanker u portugalsku luku Sinish stići 26 travnja.





Također se očekuje, kako će Europa postati veliko tržište za američki plin. „Bum“ plina iz škriljevca promijenio je energetsku sliku SAD-a te se smatra kako će država postati čisti izvoznik plina u 2017. godini.

Cheniere Energy potpisao je dugoročni ugovor s mnogim europskim plinskim tvrtkama, uključno i britanski BG Group, ukorporiranu ranije ove godine u sastav britansko-nizozemske naftne tvrtke Royal Dutch Shell, kao i s španjolskom tvrtkom Gas Natural.

U Europi će američki dostavljači konkurirati Rusiji, koja trenutačno isporučuje oko jedne trećine plina za europsko tržište sustavom plinovoda. Npr. Njemačka dobiva iz Rusije polovicu svojih potreba za plinom, a Italija trećinu. Na kontinent također svoj plin dostavljaju Norveška, Alžir i zemlje Bliskog istoka, kaže američka novina.





Prema mišljenju analitičara, Rusija može sniziti cijene za svoje europske klijente kako bi se oduprjela američkoj konkurenciji.

Ruski plinski gigant Gazprom ranije je u ovoj godini izjavio o tome, kako ne planira započimati cjenovni rat za europsko tržište. Ali ako cijena američkog ukapljenog plina padne, tvrtka će „nastojati smanjiti svoje rashode“, priopćio je u veljači zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksandar Medvedev.

Pri sadašnjoj razini cijena, američki ukapljeni prirodni plin namjenjen europskom tržištu kretat će se oko 4,3 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica, priopćila je nazavisna međunarodna agencija za cijene Argus. Rusija prodaje svoj plin Europi po cijeni od 5,8 dolara. Osim toga, analitičari priopćuju kako Rusija može naglo spustiti cijene tijekom „cjenovnog rata“ – do razine niže od 3 dolara za navedenu britansku jedinicu.

Plin iz plinovoda može biti jeftiniji od ukapljenog prirodnog plina zbog dodatnih rashoda za njegovo sažimanje (tlačenje), prijevoz i replinifikaciju (dovođenje u finalno stanje namjenjeno za konačnog korisnika). Također, mnoge europske zemlje ulaz SAD-a na europsko tržište smatraju kao dio njegovih još većih geopolitičkih namjera za bacanje izazova ruskoj dominaciji u sferi isporuka energenata i njihovoj cijeni, kaže WSJ.

Utjecaj dostave američkog plina u Europu „bit će postupan, ali on će početi mijenjati sve“, izjavio je analitičar Trevor Sikorski iz londonske nezavisne istraživačke tvrtke Energy Aspects. „Nove isporuke ukapljenog prirodnog plina oslabit će pritisak na formiranje cijena i smanjenje, kako obujma isporuka, tako i cijene, što može postati gorka pilula“ za Rusiju, zaključuje američki medij.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like