Domaći borbeni avion Južne Koreje “KF-21” se sprema za prvi let

Južnokorejski mediji izvijestili su da se čini da je najnoviji borbeni zrakoplov KF-21 Boramae (“sokol” na korejskom) spreman za početak testiranja leta. Prema The Korea Times, najnoviji borbeni zrakoplov domaće proizvodnje trebao bi dosegnuti nebo na svom inauguracijskom letu kasnije ovog mjeseca.

Plan je predstavljen tijekom medijskog događaja prošlog tjedna, tijekom kojeg je Korea Aerospace Industries (KAI) također izveo prvo javno testiranje borbenog zrakoplova na stazi u svom sjedištu u Sacheonu, pokrajina Južni Gyeongsang. Trenutno je izbačeno šest letećih prototipova. “Očekuje se da će se prvi testni let održati u trećem ili četvrtom tjednu srpnja”, rekao je Kim Nam-shin, viši upravitelj programskog odjela u KAI-u. “Ako se dogodi, probni let će se provoditi kroz tri dana”, tvrdi. Program KF-X ima za cilj proizvesti 120 naprednih višenamjenskih borbenih zrakoplova koji će zamijeniti zastarjelu flotu F-4 i F-5 zrakoplova Južne Koreje do 2032.

Koreja i Indonezija su 2010. potpisale ugovor o suradnji na projektu, prema kojem bi Jakarta financirala 20 posto ukupnih troškova razvoja od 6,78 milijardi dolara u zamjenu za niz aviona koji bi se ondje proizvodili za indonezijsko ratno zrakoplovstvo, kao i za transfer tehnologije. Međutim, konkretan broj aviona će se odrediti ovisno o tome koliko Jakarta financira svoj udio. Rij

Novi KF-21 jedan je od najvažnijih nacionalnih projekata za zamjenu sadašnjih borbenih zrakoplova zračnih snaga i uvođenje lovca sljedeće generacije. Riječ je o zrakoplovu koji je napredniji od lovaca četvrtke generacije, ali nije ne zadovoljava kriterije da bi bio lovac zadnje, tj. pete generacije. Njegove stealth karakteristike su bolje od onih Rafala ili Eurofighter Typhoona, no lošije od npr. F-35.

Komentari

komentar





You may also like