Prvi LNG tanker s američkim plinom stigao u Hrvatsku

Američki ukapljeni (LNG) stigao je u Hrvatsku! Plin je namijenjen Mađarskoj, a u Hrvatsku je na prvi dan nove 2021. godine stigao isti dan kao i ruski plin koji je plinovodom Turski tok stigao u Srbiju s godinom dana zakašnjenja zbog kašnjenja radova u Bugarskoj (o tome smo danas već detaljnije izvijestili).

Prema navigacijskom portalu Marinetraffic, 1. siječnja tanker Tristar Ruby stigao je u hrvatsku luku Omišalj na otoku Krku iz američkog terminala Cove Point na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Količina isporuke kreće će oko 100 milijuna kubika.

„Nakon što su provedena sva ispitivanja i sigurnosne provjere, počeo je postupak pretovara LNG-a na brod FSRU LNG Hrvatska. Očekuje se da će taj postupak trajati do 3. siječnja, nakon čega će tanker Tristar Ruby napustiti krčki terminal. Ova operacija označava i početak tržišnog rada terminala”, izjavio je operater LNG Hrvatska.

Početak opskrbe LNG-om iz Sjedinjenih Država trebao se podudarati s pokretanjem isporuka ruskog plina Turskim tokom u Mađarsku. Međutim, zbog kašnjenja u izgradnji plinovoda u Bugarskoj, opskrba ruskim plinom od danas je počela samo Srbiji, a Mađarskoj će se on početi isporučivati 1. listopada.

Kapacitet terminala u Omišlju iznosit će 2,6 milijardi kubnih metara plina godišnje. LNG će se dostavljati ​​na otok Krk za hrvatske i mađarske tvrtke. Terminal je gotovo u potpunosti rezerviran za sljedeće tri godine – u prosjeku 2,5 milijarde kubičnih metara godišnje. Glavninu zaliha činit će LNG plin iz SAD-a i Katara.

O ovoj temi opširnije smo izvijestili u našoj nedavnoj analizi koju možete pročitati na poveznici ispod teksta.





Z. Meter: Krenuo prvi LNG tanker s plinom za Hrvatsku. Što to znači za EU i ostale “igrače”?

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like