Prvi neslužbeni rezultati: više od 93% glasača za nezavisni Irački Kurdistan

Visoka nezavisna komisija o referendumu i izborima u Iračkom Kurdistanu, objavila je prve neslužbene rezultate jučer održanog referenduma o nezavisnosti Iračkog Kurdistana. Prema njima, ideju nezavisnosti podržalo je više od 93% izišlih glasača, što se temlji na pobrojanih 282 tisuće glasačkih listića (9% od njihovog ukupnog  broja). Protiv nezavisnosti glasovalo je 6,71% glasača. Rezultati se, navedeno je dalje, mogu mijenjati kako budu pristizali novi glasački listići s birališta. Službeni rezultat referenduma bit će objavljen u četvrtak.

U referendumu je sudjelovalo oko 3,3 milijuna osoba, a izlaznost je iznosila 72,16%.

Pravo glasa imalo je 5,2 milijuna osoba, a sudjelovati u referendumu mogli su svi državljani Iraka koji su registrirani na teritoriju autonomije Irački Kurdistan ili u većinski kurdskim regijama. Bilo je otvoreno 6846 biračkih mjesta, a u glasovanju su sudjelovali ne samo stanovnici regija Erbil, Suleimania i Dohuk, koje ulaze u administrativnu autonomiju Irački Kurdistan, nego i oni izvan tih granica, u susjednim iračkim regijama Kirkuk, Ninava, Salah-ad-Din. Za Kurde izvan Iraka bilo je omogućeno glasovanje putom interneta.

Podsjećamo: protiv referenduma su se izjasnile službene vlade u Bagdadu, kao i u Turskoj i Iranu, koje su već uvele prva ograničenja tj. sankcije prema Erbilu,  rapska liga te SAD i većina Zapadnih zemalja, kao i UN.

Irački parlament je zatražio smjenu svih kurdskih službenika koji su sudjelovali u jučerašnjem referendumu, predaju nadzora državne granice Iračkog Kurdistana sa susjednim zemljama središnjoj vladi u Bagdadu, kao i vođenje pregovora o izvozu kurdske nafte isključivo s iračkom vladom.

Dakle, stanje oko kurdskog referenduma postaje sve složenije i prijeti eskalacijom napetosti ne samo u Iraku nego i u čitavoj regiji. Eventualna nezavisnost Iračkog Kurdistana vrlo lako može potaknuti lančanu reakciju promjena državnih granica i  separatističke težnje diljem bliskoistočne regije, a najprije u njemu susjednim zemljama u kojima živi brojna kurdska manjina.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like