Prvi problemi u pregovorima o NAFTA-i: Trump poprilično usamljen

Nedavno započeti pregovori o preispitivanju Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), iniciranim od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa nedugo nakon njegovog ulaska u Bijelu kuću, naišli su na prve nesuglasice koje razdjeljuju stavove SAD-a od onih sa strane Kanade i Meksika.

Administracija predjsednika Trumpa predložila je u okvir Sporazuma ugraditi  i dodatnu proizvodnju automobila i dijelova u SAD-u, priopćio je The Wall Street Journal.

Razmatranje sporazuma NAFTA jedno je od glavnih predizbornih obećanja predsjednika Donalda Trumpa i ključna stavka unutar njegove strategije „America first“, usmjerene na obnovu i povećanje industrijske proizvodnje u SAD-u i smanjenje golemog trgovinskog deficita zemlje. Međutim, u tim se nastojanjima američka administracija susreće s brojnim preprekama. Jedna od najvećih svakako je autoindustrija, čiji se predstavnici u sve tri države u glavnini protive strožim pravilima koje predlaže Bijela kuća. Štoviše, čak i američki kongresmeni koji zastupaju interese poslovnih krugova ne žele značajniju promjenu postojećeg Sporazuma.

Podsjećamo: SAD, Kanada i Meksiko u nedjelju su završili prvi krug pregovora o izmjenama sporazuma NAFTA. U zajedničkoj izjavi rečeno je, kako su sve strane učinile „detaljne konceptualne prezentacije“ svojih stavova i kako nastavljaju „u brzom tempu“ raditi nad „ambicioznim rezultatom“. Tri države nastoje završiti pregovore i postići modernizaciju postojećeg sporazuma do početka 2018. godine, tj. prije održavanja meksičkih izbora.

Treba podsjetiti kako je ranije glavni američki pregovarač Robert Lighthizer izjavio, kako će SAD inzistirati na pooštravanju pravila i dodavanju novih uvjeta koji bi zaštitili američku proizvodnju. Međutim, tu ideju brzo su odbacile vlade Kanade i Meksika, nazvavši je neprovedivom. 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like