PRVI PUT U 40 GODINA AMERIKANCI OBZNANILI SVOJ DUG PREMA SAUDIJSKOJ ARABIJI

Dug SAD-a Saudijskoj Arabiji, prema informacijama za mjesec ožujak, porastao je na 116,8 milijardi dolara, priopćilo je američko Ministarstvo financija, koje je, kako prenosi Bloomberg, objavilo podatke o američkom dugu prema toj državi, po prvi put u posljednjih 40 godina.

Nadalje se navodi, kako je američki dug Rijadu 6 posto manji u odnosu na siječanj, kada je bio na rekordnoj razini. Raniji pokazatelji o američkim obvezama prema saudijskom kraljevstvu zasebno nisu prikazivani, već su se uključivali u opći spisak američkog duga prema državama članicama organizacije izvoznica nafte OPEC (281 milijarda dolara za mjesec veljaču).

Spisak glavnih američkih kreditora predvodi Katar (1,3 trilijuna dolara) i Japan (1,1 trilijun dolara).

Geopolitika.news podsjeća, kako je prethodno Saudijska Arabija prijetila SAD-u prodajom svojih američkih obveznica u iznosu od 750 milijardi dolara, u slučaju da američki Kongres odobri zakon koji bi omogućio istragu uloge Saudijske Arabije u terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. godine. Pritom administracija predsjednika Baraka Obame čini sve što može, kako ne bi dozvolila istrage o uključenosti kraljevske obitelji al-Saud u terorističke napade od prije 15 godina.

Britanski The Guardian objavio je članak publiciste Muhammada Bazija, u kojem je navedeno, kako su saudijske vlasti tijekom dugih godina pokušavale opovrgnuti svoju bilo kakvu umješanost u događaje od 11. rujna. Sve do sada američka administracija ne dozvoljava obznanu 28 „spornih“ stranica iz istrage Kongresa o rujanskim terorističkim napadima, zadržavajući strogu tajnost glede moguće sveze saudijskih vlasti i tih događaja. Autor navodi, kako je sada nužno dati pozitivan odgovor na sve snažnije zahtijeve Amerikanaca za spoznajom istine, u svjetlu njihovog nezadovoljstva krvavim ratom u Jemenu i kršenjem ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Geopolitika.news bi dodala, kako je navedeni teroristički čin, koji je snažno potresao čitavu američku i svjetsku javnost, zapravo bio prekretnica nakon koje u svijetu više ništa nije isto. Međutim, sveprisutna borba protiv terorizma koja je od tada usljedila, i dalje se svodi isključivo na rušenje SAD-u nepoćudnih režima, ili na jalove individualne akcije međunarodne zajednice protiv određenih lokaliziranih terorističkih organizacija ili njihovih izdvojenih ćelija, pričemu stvarni organizatori i financijeri terorizma i dalje ostaju izvan ruke pravde. Sve to skupa baca tamnu mrlju na želju za stvarnom borbom protiv tog, kako ga svi političari svijeta unisono nazivaju, najvećeg zla suvremenog svijeta. A u stvarnosti, suvremeni terorizam, na žalost, predstavlja samo produženu ruku isto takve prljave politike usmjerene isključivo na goli profit i globalnu dominaciju.





A dokle god je tako, terorizam će postojati, a njegovi glavni sponzori zaštitu uživati.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like