(Video) Prvi ruski LNG tankeri-ledolomci s plinom iz Arktika stigli u Kinu

Dva ruska LNG-tankera ledolomca stigla su danas u kinesku luku Jiangsu Rudong, isporučivši prve količine ukapljenog prirodnog plina s ruskog arktičkog projekta „Yamal LNG“ za kinesko tržište.

Tankeri-ledolomci krenuli su iz luke Sabetta s maksimalnom količinom ukapljenog plina: svaki je prevozio 172 tisuće m3 plina. Plin, kao i tankeri, vlasništvo su ruske energetske tvrtke Novatek, a u ovom se slučaju radi o prvim isporukama plina s tog nalazišta za kineskog naručitelja, u okviru dugoročnog ugovora.

Tankere su u kineskoj luci osobno dočekali ruski ministar energetike Aleksandar Novak i predsjednik Novateka Leonid Mihelson, što govori o tome, koliku važnost ruska strana pridaje ovom poslu s kineskim partnerom.

Ova isporuka važna je i zato, što se radi o prvom samostalnom prolasku nekog tankera Sjevernim morskim putom, bez pratnje ledolomaca. To je moguće zbog njihovih  jedinstvenih karakteristika, koje omogućuju probijanje leda debljine do 2,1 metra. Tankeri su se kretali rutom od luke Sabetta na Jamalskom poluotoku, prema Beringovom prolazu i dalje prema Kini.
Sjeverni morski put proteže se od Karskih vrata do zaljeva Providenia, a njegova duljina iznosi 5,6 tisuća kilometara. To je za čak 39% kraće u odnosu na tradicionalni prometni smijer iz Europe u Aziju, koji prolazi kroz Sueski kanal i Crveno more, dalje u Indijski ocean.

Očekuje se da Sjeverni morski put osigura tržišnu isplativost transportu plina iz projekta „Yamal LNG“ zbog skraćenih rokova isporuka. Dva spomenuta tankera put od točke ukrcaja do točke iskrcaja prošli su za svega 9 dana.

https://www.youtube.com/watch?v=mrAfC15QV60&feature=player_embedded

Poveznica:

Prvi ruski tankeri s LNG plinom sjevernim morskim putom plove za Kinu

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like