Prvi ruski protuzračni sustav vrlo kratkog dometa “Gibka-S” ide u serijsku proizvodnju

Ruski Rostec pripremio se za serijsku proizvodnju Gibka-S, prvog ruski sustav protuzračne obrane vrlo kratkog dometa (VSHORAD), prenosi TASS.

Industrijski direktor Rosteca za naoružanje, Bekhan Ozdoev tvrdi da je izvozno orijentirana modifikacija sustava protuzračne obrane Gibka-S u potpunosti spremna za serijsku proizvodnju. Glavni dizajner Valerij Kašin rekao je tijekom međunarodne obrambene izložbe EDEX 2021 da je sustav uspješno prošao državna ispitivanja još 2019. godine.

Gibka-S koristi serijski proizvedene rakete za MANPAD-ove. Sustav Gibka-S je opremljen s četiri rakete tipa Igla, Igla-S ili Verba i može se uspješno suprotstaviti avionima, helikopterima, bespilotnim letjelicama i krstarećim projektilima koji lete na malim visinama, navodno u bilo koje doba dana i uz ograničenu vidljivost, ako je vjerovati proizvođaču. Postavljen je na šasiju oklopnog vozila s kotačima tipa Tigr-M. Tijekom ispitivanja na poligonu Kapustin Jar u južnoj Rusiji krajem 2019., Gibka-S je dokazao svoju učinkovitost protiv zračnih ciljeva čak i dok se kreće (do 30 km/h). Gibka-S je prvi SHORAD/VSHORAD sustav koji se montira na vozilo, a koji je proizveden u Rusiji.

Komentari

komentar

You may also like