Prvi snimci iz Palmire nakon oslobođenja (Video)

Nakon što su postrojbe sirijske vojske jučer oslobodile grad Palmiru (smješten u središtu zemlje), koji je bio iznova okupiran od snaga „Islamske države“ pred kraj prošle godine, stižu brojne čestitke i izrazi zadovoljstva sa svih strana svijeta, s obzirom na golem povijesni značaj toga grada i njegove brojne spomenike i muzeje neprocjenjive kulturne vrijednosti.

Sirijska vojska i vlada u Damasku otovreno izjavljuju kako uspjeh te operacije, koja je trajala gotovo dva mjeseca, ne bi bio moguć bez snažne potpore ruskih oružanih snaga. O tome je danas izvjestilo i rusko Ministarstvo obrane, navodeći kako su odlučujući čimbenik za oslobođenje Palmire bile ruske zračne snage i ruske Snage za specijalne operacije. Protiv terorista, kaže se dalje u priopćenju, nisu korišteni isključivo zrakoplovi, već i novi helikopteri Ka-52 koji su dokazali visoku učinkovitost u borbama u brdsko-pustinjskim reljefnim uvjetima.

Istodobno su predstavnici sirijskog oporbenog Visokog pregovaračkog vijeća, koje je pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije, u Ženevi izjavili, kako oni ne žele pozdraviti oslobođenje Palmire jer su za njih obje strane tj. i „Islamska država“ i vlada Bashara Asada – teroristi. Inače, novi krug unutar-sirijskih pregovora u Ženevi (na kojima sudjeluju predstavnici vlade u Damasku i onih oporbenih organizacija koje ne sudjeluju u pregovorima u kazahstanskom glavnom gradu Astani, pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana), pod agendom UN-a, gotovo sigurno neće dovesti do bilo kakvog pomaka. Danas je sirijska vlada izjavila kako se oporbene organizacije najprije trebaju objediniti i usuglasiti oko svojih ciljeva, a tek tada bi se moglo ozbiljno pregovarati o budućnosti zemlje.

Nakon oslobađanja Palmire danas se pojavio i prvi video uradak iz tog grada, od strane televizije RT Ruptly.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like