Prvi trgovački brod će isploviti iz okupiranog Mariupolja: Prevozi metal za Rusiju

Ruski brod ušao je u ukrajinski lučki grad Mariupolj po prvi put otkad je Rusija osvojila taj grad, ukrcavši metal koji će prevesti u domovinu, javila je u subotu agencija TASS o potezu koji je Kijev prozvao pljačkom.

Glasnogovornik luke je za rusku agenciju rekao da će plovilo ukrcati ukupno 2700 tona metala prije no što će u ponedjeljak otputovati 160 kilometara istočno u grad Rostov na Donu.  Glasnogovornik nije rekao gdje je proizveden taj metal.

Povjerenica za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Ljudmila Denisova prozvala je to ruskom pljačkom. “Pljačkanje privremeno okupiranih teritorija Ukrajine se nastavlja”, napisala je na mreži Telegram. “Nakon krađe ukrajinskih žitarica, okupatori su prešli na izvoz metalnih proizvoda iz Mariupolja”, napisala je.

Najveći ukrajinski proizvođač metala Metinvest u petak je izrazio zabrinutost da bi Rusija mogla iskoristiti nekoliko brodova koji su ostali u Mariupolju da “krade i prokrijumčari metalurške proizvode” koji mu pripadaju. Optužio je Rusiju za piratstvo.

Na upit u subotu pripada li metal koji će biti izvezen u Rostov na Don toj tvrtki, glasnogovornik Metinvesta odgovorio je: “Jučer smo rekli da je metal u luci u Mariupolju naš” .Rusija je taj grad osvojila prošli tjedan kad se predalo više od 2400 ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstalj. U četvrtak je Moskva objavila da je luka razminirana i otvorena za komercijalni promet.

Komentari

komentar





You may also like