Prvi vlak iz Kine po “Novom putu svile” stigao u Njemačku

Po prvi je put izravni teretni vlak iz Kine stigao u njemačku kontejnersku luku Jade-Weser u Wilhelmshavenu. Dočekali su ga premijer donje Saske Stefan Weil, predstavnici luke i generalni konzul NR Kine, izvješćuje Norddeutscher Rundfunk (NDR).

 “S tim u svezi, Donja Saska pokazuje kako naša željeznička infrastruktura može funkcionirati kao dio “Novog puta svile“, izjavio je Stefan Weil.

Vlak, koji je 25. lipnja krenuo iz kineske regije Anhui, putovao je 18 dana i sa sobom dovezao kućanske aparate i tekstil. Za to je vrijeme prevalio udaljenost od 10 tisuća km, prolazeći kroz Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju i Poljsku. Ovaj željeznički put otvara nova tržišta, pruža proizvođačima priliku za povećanje promet i otvaranje novih radnih mjesta. U budućnosti se planira uspostaviti redoviti željeznički promet, navodi NDR.

Isti medij naglašava kako je vlak putovao pola vremena kraće u odnosu na to koliko je za istu relaciju put potrebno kontejnerskom brodu. Sada je na brodovima malo mjesta i skupi su, pa su ovakve alternative i više nego dobrodošle, navodi NDR ali i dodaje kako se vlakom može prevesti samo 100 kontejnera standardne veličine, dok ih specijalizirani brod može prevesti 23 tisuće.

Dodali bismo: Njemačka, očito, usprkos oštroj američkoj protukineskoj politici na koju je Washington pozvao sve saveznike i partnere (i koji su na to barem deklarativno i pristali) ima svoje planove oko daljnjeg razvoja gospodarskih odnosa s Kinom, jednako kao što ih ima i po pitanju energetske suradnje s Rusijom, što je najbolje vidljivo kroz inzistiranje Berlina na dovršetku plinovoda Sjeverni tok 2.

 





Komentari

komentar

You may also like