Prvo ukidanje sankcija: Rusija vraćena u punopravno članstvo Vijeća Europe

Na jučerašnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe izabrana je sadašnja potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Čestitamo!

Osim ove vijesti, koja je i bila prilično očekivana, velika pozornost bila je usmjerena na jednu drugu stvar, koja je ovih dana uzbunila duhove diljem Europe i izvan nje (o čemu smo detaljnije pisali u našoj sinoćnjoj analizi, vidi poveznicu ispod teksta). Radilo se o glasovanju o vraćanju Rusiji svih prava i obveza  nakon što joj je 2014. g. oduzeto pravo glasa zbog ukrajinske krize, a nakon čega je Rusija obustavila svoje sudjelovanje u daljnjem radu VE i nije plaćala godišnje članarine.

Kao rezultat jučerašnjeg glasovanja i konačno je potvrđeno – PSVE je vratila ruskoj delegaciji sva prava u njenom punom obujmu te Rusija time ostaje u parlamentu kao punopravna članica, bez bilo kakvih sankcija i ograničenja. Zapravo, iako se to izrijekom nigdje službeno ne spominje, radi se o prvom ukidanju nekih službenih sankcija Zapada prema Rusiji nakon izbijanja ukrajinske krize i ruskog pripajanja Krima.

Za usvajanje rezolucije o vraćanju svih prava Rusiji glasovalo je 116 parlamentaraca, protiv je bilo njih 62-oje, a suzdržanih 15. PSVE je prethodno odbacila sve sankcijske prijedloge u projekt te rezolucije koje su podnijele pojedine istočnoeuropske zemlje i Velika Britanija.

Nakon usvajanja rezolucije delegacija Ukrajine napustila je zasjedanje toga tijela, a pridružili su joj se i zastupnici Estonije, Gruzije, Latvije, Litve, Poljske i Slovačke.Podsjećamo: krajem veljače 2019.g. rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako lipanj 2019.g. može biti prekretnica po pitanju izlaska Rusije iz Vijeća Europe u slučaju da se njoj ne vrati pravo glasa i da će sudjelovanje u izboru za novog glavnog tajnika u tom slučaju proći bez njezinog sudjelovanja. Na kraju se to nije dogodilo.

Ovdje se de facto se radi o velikom povratku Rusije na europsku scenu i svojevrsnom porazu onih snaga koje su je htjele umjetno i na silu izbaciti iz Europe iako njoj geografski pripada, kao što joj pripadai Turska. A politika tj. politička jednoglasja ili raznoglasja u tome uopće nemaju ulogu. Uostalom, kada bi svi mislili i činili jednako nikakvih međunarodnih političkih tijela i institucija ne bi trebalo ni biti.

Zoran Meter: JE LI POVRATAK RUSIJE U PARLAMENTARNU SKUPŠTINU VE KAPITULACIJA EUROPE ILI GLAS RAZUMA?

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like