Prvomajski prosvjedi u Turskoj i sukob s policijom

Turska policija danas je privela 212 prosvjednika, piše Reuters. Razlog prosvjeda je dvojak: sindikalna borba za radnička prava i nezadovoljstvo novim strogim lockdown-om. Prosvjed se organizirao blizu trga Taksim u Istanbulu. Turska AA izvještava da je do prosvjeda došlo i u gradu Izmir u kojem je uhićeno 20 prosvjednika.

Prosvjednici su uhićeni nakon što se nisu razišli na upozorenje policije. Razlog je zabrana okupljanja uslijed novih mjera. Prilikom uhićenja došlo je do sukoba s policijom. Još nema informacija o ozlijeđenima.

Novost i dugoročno najznačajnija informacija s ovih prosvjeda jest pokušaj policije da spriječi prosvjednike u snimanju mobitelima. Takav pokušaj rezultat je prve primjene novog policijskog naputka o postupanju kojim bi policija trebala spriječiti snimanja. Kritičari iz Turske tvrde da je riječ o opasnom presedanu koji izravno krši pravo na snimanje u javnom prostoru. Rezultat takve cenzure mogla bi biti policijska brutalnost koja se ne može dokumentirati u budućnosti. Ovo je posebno bitno u kontekstu siline kojom se Erdogan obračunava s opozicijom. Sjetimo se višemjesečnih masovnih protesta u 2013. započetih zbog parka Gezi i neuspjelog vojnog udara 2016.

Komentari

komentar

You may also like