Psaki: SAD ne traže eskalaciju s Rusijom, već suradnju

Iako Sjedinjene Države izražavaju zabrinutost zbog ruskih “ilegalnih” postupaka i nastavljaju pozivati ​​Moskvu na odgovornost kad je to potrebno, Washington vidi područja na kojima Sjedinjene Države i Rusija mogu i dalje konstruktivno surađivati. To je sinoć izjavila glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Na upit da komentira nedavnu izjavu državnog tajnika Antonya Blinkena da SAD žele “stabilniji i predvidljiviji” odnos s Rusijom, Psaki je kazala kako je sadašnja američka administracija i dalje “zabrinuta zbog lošeg ponašanja” Moskve i da će se “angažirati oko odgovornosti, kao što je to bilo, na primjer, u slučaju situacije u kojoj se našao oporbeni čelnik Aleksej Navaljni ili nakon pokušaja Kremlja da se miješa u izbore u Sjedinjenim Državama”.

“Istodobno vjerujemo da postoje područja na kojima možemo nastaviti surađivati. Tako su se povijesno razvijali odnosi na polju sigurnosti, diplomatski odnosi širom svijeta”, rekla je Jen Psaki .

Prema njezinim riječima, Washington Moskvi šalje jasan signal da SAD ne traže eskalaciju “ni u smislu retorike, ni u smislu djelovanja”.

“Naravno, zadržavamo pravo na akciju ako to zahtijeva njihovo djelovanje. I želimo imati stabilne odnose u područjima u kojima je moguć konstruktivan rad, kao što je, na primjer, u slučaju razgovora o Iranu”, izjavila je dalje Psaki, naglasivši kako će Washington i dalje “izražavati zabrinutost” zbog Moskve ako je to uzrokovano njenim “ilegalnim” postupcima.

Državni tajnik Anthony Blinken prekjučer je u Londonu, gdje je stigao na sastanak G7, izjavio kako Sjedinjene Države žele uspostaviti stabilniji odnos s Rusijom, ali da će “puno ovisiti o tome koliko će Kremlj odlučiti odgovorno postupiti”.





Komentari

komentar

You may also like