Pucnjava po automobilu savjetnika predsjednika Ukrajine

Naoružani napadači pucali su po automobilu u kojem je bio Sergej Šefir, viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, što je, kako su rekli dužnosnici, pokušaj atentata kao odgovor na njegove progone protiv oligarha, prenosi Reuters.

Rafal automatske paljbe pogodio je automobil u kojem je bio savjetnik predsjednika, a vlasti su incident okarakterizirala kao “pokušaj atentata”.

Zelenski je rekao da je to možda bila poruka namijenjena njemu. Savjetnik Sergej Šefir preživio je napad i neozlijeđen je, ali je ranjen njegov vozač nakon što je više od 10 metaka pogodilo automobil u blizini sela Lesnyky u srijedu, nedaleko od glavnog grada Kijeva. Lokalna televizijska postaja rekla je da se s vozačeve strane automobila moglo vidjeti najmanje 19 rupa od metaka. Policija je u priopćenju navela da je pokrenula kazneni postupak zbog pokušaja ubojstva s predumišljajem.

Ukrajinski predsjednik, koji je u New Yorku na Generalnoj skupštini UN-a, rekao je da za sada ne zna tko je odgovoran za napad koji je šokirao zemlju. “Slanje poruke pucanjem na mog prijatelja je znak slabosti”, kazao je.

Zelenskije došao na vlast obećanjem da će se boriti protiv oligarha u zemlji i boriti se protiv korupcije, a Mihailo Podoljak, jedan od njegovih savjetnika, rekao je da bi pokušaj atentata mogao biti rezultat kampanje protiv oligarha. Zelenski je rekao da će udvostručiti napor oko planiranih reformi, a ne odustati.”To ne utječe na snagu našeg tima, na smjer koji sam sa svojim timom odabrao: promijeniti, očistiti naše gospodarstvo, boriti se protiv kriminala i velikih utjecajnih financijskih skupina”, rekao je.

“Ovaj otvoreni, namjerni i iznimno nasilan napad automatskim oružjem ne može se okvalificirati drugačije nego kao pokušaj ubojstva ključnog člana našeg tima”, rekao je Podoljak za novinsku agenciju Reuters.





Baš ovog tjedna u ukrajinskom parlamentu zbiva se rasprava o novom zakonu čiji je cilj smanjenje utjecaja oligarha u ukrajinskom društvu.

Aleksandar Kornijenko, čelnik Zelenskijeve političke stranke, rekao je da ne treba isključiti mogućnost sudjelovanje Rusije u napadu. “Znamo njihovu sposobnost organiziranja terorističkih napada u različitim zemljama”, rekao je Kornijenko novinarima. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov o optužbama iz Ukrajine je kratko rekao: “Oni nemaju veze sa stvarnosti”

Komentari

komentar





You may also like