Pucnjave i suzavci na sprovodu ubijenog predsjednika Haitija

Stotine prosvjednika sukobilo se s policijom koja je osiguravala sprovod ubijenog predsjednika Haitija, Jovenel Moiseja.

Svećenika koji je održavao sprovod nadglasali su prosvjednici izvan osiguravane ceremonije, prenosi Al Jazeera. Uzvikivali su: “Pravda za Jovenela!”.

“Niste poduzeli nikakve mjere da zaštite Jovenela. Pridonijeli ste njegovog smrti!”- vikala je policiji jedna žena, prenosi NPR. Ispred ograđene ceremonije čuli su se pucnjevi, a bačeno je i nekoliko suzavaca.

Pokojnog Jovenel Moiseja njegovi kritičari optužuju za očiglednu korupciju i sve autoritarijnu vlast u zemlji čiju stabilnost sve jače narušavaju bande, hiperinflacija i nezaposlenost, a nisu ih štedjele ni prirodne katastrofe zadnjih godina. Sam Moise je ove godine najavljivao da će biti ubijen. Novoproglašenog premijera Ariel Henrya zamijenio je Claude Joseph koji ne priznaje Henryja na mjestu premijera.

Kada je na sprovod stigao čelnik policije León Charles, prosvjednici su izvikivali “Ubojica!”. Nezadovoljna masa smatra da se zataškuju stvarni nalogodavaci ubojstva u kojem je sudjelovalo nešto manje od 30 specijalaca iz Kolumbije i SAD-a, prenosi Reuters.

Sadašnje stanje u Haitiju, nestabilna politička klima i sumnjičav narod ne sugeriraju da ovu otočnu državu u Karipskom moru očekuje mirno razdoblje.





 

Komentari

komentar





You may also like