Pukovnici DR Konga dobili su smrtnu kaznu zbog ubojstva kineskih radnika

Šest osoba, uključujući dva pukovnika, osuđeno je na smrtnu kaznu od strane vojnog suda u Demokratskoj Republici Kongo u vezi s ubojstvom dvojice kineskih radnika u rudniku u ožujku. Četvorica ostalih osuđena su na 10 godina zatvora od strane vojnog suda u Ituriju. Svi osim jednog od onih koji su osuđeni na smrt bili su pripadnici vojske, prenosi Al Jazeera.

Dvojica pukovnika optužena su za planiranje napada na konvoj u ožujku, s ciljem krađe četiri zlatne poluge i 6000 dolara u gotovini koje su prenosile žrtve vraćajući se iz rudnika zlata.

U DR Kongu se smrtne kazne redovito izriču, ali se sustavno mijenjaju u doživotni zatvor. “Ovo mora poslužiti kao primjer crnim ovcama u oružanim snagama”, rekao je novinskoj agenciji AFP poručnik Jules Ngongo, glasnogovornik vojnih operacija u zlatom bogatoj pokrajini Ituri. Napadi na rudnike kojima upravljaju Kinezi i u kojima rade kineski radnici nisu neuobičajeni u resursima bogatom istočnom DRK-u, koji je desetljećima opustošen nasiljem vojnih frakcija. Prošle je godine vlada DRK-a postavila nove sigurnosne dužnosnike za upravu Iturija i susjedne pokrajine Sjeverni Kivu u pokušaju suzbijanja nasilja. Međutim, ta mjera nije uspjela zaustaviti napade. Kina ulaže značajna sredstva u Afriku i u ovu državu. Stoga vlada DRK ne želi na njihova zemlja bude na glasu kao nesigurna destinacija za investicije i kineske radnike.

Komentari

komentar

You may also like