Put prema diplomatskoj krizi? Izrael kritizira Lavrova zbog riječi o nacistima i Židovima. Pozvan i veleposlanik

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog veleposlanika Anatolija Viktorova na razgovor s obrazloženjem da je Ministarstvo vanjskih poslova zemlje ogorčeno izjavom ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u intervjuu talijanskoj televizijii Mediaset. O tome pišu ruski, izraelski i arapski mediji.

“Kao rezultat nečuvenih primjedbi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Ministarstvo vanjskih poslova (Izraela) pozvalo je ruskog veleposlanika u Izraelu na razgovor … sa zamjenikom glavnog direktora odjela za Euro-Aziju”, priopćilo je izraelsko MVP.

Dan ranije, u nedjelju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je intervju talijanskoj televiziji Mediaset. Tom je prigodo izjavio da u Ukrajini postoji nacizam i da, npr., zarobljeni militanti nose simbole i tetovaže svastike, nacističkih  bataljuna Waffen-SS-a, otvoreno čitaju i promoviraju Mein Kampf i td.

Istovremeno je kazao kako argument ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je on Židov i da ne može biti nacifikacije ne znači ništa: “To ne znači apsolutno ništa. Mudri židovski narod kaže da su najvatreniji antisemiti obično Židovi. “Obitelj ima svoju crnu ovcu”, kako mi kažemo“, izjavio je Lavrov, time izazvavši ljutnju izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida koji je kazao kako je to strašna povijesna pogreška.

Izraelski medij Haaretz prenosi reakcije izraelskog državnog vrha na ovu temu. Tako navodi da je premijer Naftali Bennett izjavio slijedeće: „Takve laži imaju za cilj optužiti same Židove za najstrašnije zločine u povijesti počinjene nad njima, oslobađajući tako od odgovornosti tlačitelja Izraela.” Kazao je kako izjavu ruskog ministra vanjskih poslova smatra “ozbiljnom” i dodao:

“Korištenje holokausta židovskog naroda kao političkog alata mora se odmah zaustaviti.”





Lavrov je u nedjelju rekao kako činjenica da je Zelenski Židov ne negira nacističke elemente njegove zemlje, tvrdeći da je vođa nacističke Njemačke Adolf Hitler također “imao židovsku krv”, piše izraelski medij.

Prema intervjuu za talijanske medije, Lavrov je rekao: “Pa što ako je Zelenski Židov? Ta činjenica ne negira nacističke elemente u Ukrajini. Vjerujem da je i Hitler imao židovsku krv. Ne znači apsolutno ništa. Mudri je židovski narod rekao da su najvatreniji antisemiti obično Židovi.”, navodi Haaretz.

Ide li Tel Aviv prema stvaranju diplomatske krize, pitaju se danas pojedini arapski mediji i podsjećaju da su odnosi Moskve i Tel Aviva zategnuti u kontekstu činjenice da je, nedavno, Izrael u Ujedinjenim narodima glasovao za rezoluciju da se Rusija izbaci iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava.





Ovdje bismo dodali da se Izrael nije pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije uvedenih nakon vojne intervencije 24. veljače.

Komentari

komentar

You may also like