Putin: Amerika radi “veliku grešku kada koristi dolar kao alat za sankcije”

Sjedinjene Američke Države čine veliku pogrešku kada koriste dolar kao instrument sankcije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu novinarki CNBC-a Hadley Gamble nakon plenarne sjednice foruma Ruskog energetskog tjedna. Tekst intervjua objavljen je u četvrtak na internetskoj stranici Kremlja.

“Mislim da SAD čine jako veliku grešku kada koriste dolar kao alat za sankcije”. “Ne možemo primiti novac klijenta za isporučene proizvode u dolarima. Kamo to vodi? Jednostavno smo prisiljeni, nemamo drugog izbora, jednostavno moramo koristiti druge valute”, rekao je. “Kad druge zemlje, koje koriste dolar kao pričuvnu valutu ili kao instrument namirenja, vide što se događa, osjećaju zabrinutost da se dolar može koristiti na ovaj način i protiv njih”, primijetio je Putin. “I oni počinju smanjivati ​​svoje udjele u dolarima i manje ih koriste kao jedinicu za namirenje. Kao rezultat toga, čak i najbliži američki partneri i saveznici smanjuju udio dolara u svojim rezervama. To je statistička činjenica.” Prema ruskom čelniku, Moskva smanjuje udio dolara u svojim rezervama i namirenjima. “To nije uvijek moguće, ali pokušavamo koristiti nacionalne valute. Dakle, može se reći da su Sjedinjene Američke Države u svađi same sa sobom jer potkopavaju apsolutnu konkurentnost dolara kao univerzalne pričuvne valute i oštećuju svoje strateške ekonomske interese radi kratkoročnih političkih razloga”, rekao je ruski predsjednik.

Dolar “potkopava svoju poziciju globalne pričuvne valute, a volumen namirenja u dolarima se smanjuje, kao i volumen rezervi zemalja u dolarima”, naglasio je Putin. “Ali nismo zainteresirani prestati koristiti dolare u ugovorima”, rekao je dodajući kako misli na “ugovore za energetske resurse, prije svega, za naftu”. “Ali ako američke vlasti nastave politiku koju sam ranije spomenuo, nećemo morati učiniti ništa, SAD će same upropastiti povjerenje u dolar”, rekao je. 

Moskva pomno prati rast javnog duga Sjedinjenih Država i poduzet će potrebne mjere kako bi osigurala svoje dugoročne interese u financijskoj sferi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu novinarki. “Javni dug Sjedinjenih Država raste. Kongres je još jednom odlučio podići gornju granicu duga. Što to znači? Problem. Što je problem? To je rastuća inflacija. I, možda, prvi put ikada, inflacija u SAD-u raste brže nego ikada prije. To su ekonomski razlozi koji na ovaj ili onaj način potkopavaju povjerenje u valutu”, rekao je. Prema riječima ruskog čelnika, Moskva pomno prati situaciju: “Analiziramo i poduzimamo potrebne korake kako bismo osigurali svoje dugoročne interese”. Po njegovim riječima, svi se pitaju što će američke vlasti učiniti sa svojim ogromnim dugom. “To su temeljna pitanja. To se nas ne tiče. Povezano je s politikom Sustava federalnih pričuva, povezano je s politikom administracije SAD-a”, dodao je. “Sjedinjene Države najveće su svjetsko gospodarstvo, visokotehnološko gospodarstvo i cjelokupno globalno gospodarstvo ovisi o stanju u američkom gospodarstvu”, istaknuo je. “Objektivno smo zainteresirani da tamo nema turbulencija, ali to ne ovisi o nama.”

Komentari

komentar





You may also like