Putin bi mogao posjetiti Tursku

Turska, iako članica NATO saveza, i dalje održava partnerske odnose s Ruskom Federacijom u nizu pitanja političkog i gospodarskog karaktera. Ankara se nije priključila zapadnim proturuskim sankcijama, a u svojim diplomatskim igrama nastojala se prometnuti u posrednika između Moskve i Kijeva s ciljem zaustavljanja rata.

Tako su travnju prošle godine u Turskoj održani i obećavajući pregovori ovlaštenih predstavnika dviju zaraćenih strana, koji su, međutim, naglo prekinuti od strane Kijeva iako je prvotno pristao na daljnje razgovore s Moskvom s polazišnih točaka dogovorenih u Istanbulu.

Ovakav, kooperativni stav Turske prema Rusiji (iako je Ankara u startu osudila rusku invaziju na Ukrajinu), kao i njeno uvjetovanje svojim interesima pristanka za prijam Finske i Švedske u NATO savez, krajnje su negativno primljeni od strane zapadnih saveznika. Pritisci na Ankaru su golemi od strane Washingtona i zbog činjenice da se preko Turske odvija tranzit sankcioniranih zapadnih proizvoda u Rusiju, što je navodno tek nedavno zaustavljeno iako jasnih potvrda o tome još nema.

Međutim, još bi jedna vijest, možda i više od svega navedenog, mogla naljutiti zapadne saveznike ukoliko se realizira.

Riječ je o mogućem posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj (za njim je, podsjećamo, Međunarodni kazneni sud – ICC, nedavno raspisao tjeralicu zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini), o čemu pišu pojedini turski mediji, poput Daily Sabaha.

Potonji medij, u srijedu, 29. ožujka, navodi kako je turski „predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kazao da bi njegov ruski kolega Vladimir Putin mogao otputovati u Tursku 27. travnja kako bi nazočio svečanosti inauguracije nuklearne elektrane Akkuyu“.





Govoreći u intervjuu za TV Haber u srijedu na večer, Erdoğan je kazao da je Turska odlučna nastaviti s projektom nuklearne elektrane, usprkos protivljenju oporbe. Napomenuo je da Putin može ili osobno otputovati u Mersin ili prisustvovati putem vidokonferencije.

Započeta kao dio rusko-turske suradnje, očekuje se da će atomska centrala Akkuyu, prva turska nuklearka, kada bude dovršena, proizvoditi 35 milijardi kilovat-sati (kWh) električne energije godišnje i zadovoljiti oko 10% domaćih potreba za električnom energijom.

Riječ je o prvom svjetskom projektu nuklearne elektrane koji se realizira po modelu gradi- posjeduj-upravljaj. Prema dugoročnom ugovoru, Rosatom se složio osigurati projektiranje, izgradnju, održavanje, rad i povlačenje elektrane.





Pogon, čiji će radni vijek biti procijenjen na 60 godina s produljenjem za još 20 godina, proizvodit će energiju bez ugljika 24 sata dnevno – zaključuje turski medij.

Kako prenose ruski mediji, Erdogan je također izjavio da je ruski predsjednik Putin nezadovoljan situacijom kada najsiromašnije afričke zemlje dobivaju puno manje žitarica nego europske zemlje. Riječ je, naravno, o žitnom sporazumu između Rusije, Ukrajine i Turske uz posredovanje UN-a.

Nuklearka Akkuyu, smještena na obali Sredozemnog mora u Turskoj, bit će prva atomska centrala u toj zemlji. Očekuje se da će pogon, s instaliranim kapacitetom od 4.800 megavata i četiri reaktora, početi proizvoditi električnu energiju kasnije ove godine.

Kako prenose turski mediji, nuklearka nije pretrpjela oštećenja u nedavnom katastrofalnom potresu koji je pogodio tu zemlju.

 

Komentari

komentar

You may also like