Putin: “Carstvo laži” Zapada nemoćno je protiv istine i pravde”

Nakon što je američki Senat sinoć ruskog predsjednika Vladimira Putina jednoglasno proglasio ratnim zločincem (kroz usvajanje odgovarajuće rezolucije), danas stiže Putinov protuodgovor, iako ne direktno u odnosu na spomenutu odluku Senata ali svakako s vrlo jasnom porukom – koja nije ništa posebno drugo u odnosu na sveopći informacijski rat pokrenut od dviju strana posljednjih tjedana.

Tako Putin, a njegove riječi prenijeli su svi ključni ruski mediji, danas kaže kako je zapadno „Carstvo laži“ nemoćno protiv istine i pravde”. Rusija će nastaviti iznositi svoju poziciju cijelom svijetu, izjavio je u srijedu ruski predsjednik.

Putin se u svom govoru osvrnuo i na vojnu operaciju ruske vojske u susjednoj Ukrajini, a iz njegovih riječi proizlazi kako taj sukob neće tako brzo završiti, preciznije – ruske namjere neće biti limitirane isključivo na osiguranje sigurnosti dviju od Moskve prošloga mjeseca priznatih samoproglašenih republika DNR i LNR.

Naime, kako je objasnio Putin, „operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini razvija se uspješno, strogo u skladu s planovima. Taktika ruskog Ministarstva obrane u Ukrajini u potpunosti se opravdala. Sve se čini kako bi se izbjegle civilne žrtve. …  Svi postavljeni zadaci će sigurno biti riješeni“.
“Ako bi se ruske snage zaustavile na granicama Luganske i Donjecke Narodne Republike, … to ne bi otklonilo prijetnju Rusiji”, kazao je Putin i dodao kako „Rusija neće okupirati Ukrajinu“ i da ruska vojska „nije imala zadatak jurišati na velike gradove“.  Rusija, kazao je dalje, neće dozvoliti da Ukrajina ostane odskočna daska za proturuske akcije.

Putin je izjavio da cijeli planet mora plaćati cijenu ambicija Zapada i dodao slijedeće:

“Zapad pokušava uvjeriti svoje građane da su njihove poteškoće rezultat ruskih akcija, ali to je laž. Sankcije protiv Ruske Federacije pogađaju same Europljane i Amerikance… SAD i EU zapravo nisu ispunile svoje obveze prema Rusiji, zamrznuvši njezine (devizne i zlatne) rezerve. Sada svi znaju da se rezerve države mogu jednostavno ukrasti. Rusija će, za razliku od zapadnih zemalja, poštivati ​​pravo na vlasništvo.” … “Carstvo laži” Zapada je nemoćno protiv istine i pravde, Rusija će nastaviti svoj stav iznositi cijelom svijetu”, zaključio je ruski čelnik.





I iz ovih je riječi vidljivo koliko je dubok i nepremostiv jaz između Zapada i Rusije i koliko će njihov sukob biti dugotrajan a čitav proces vrlo opasan s obzirom na vojnu moć dviju strana. Međusobno je nepovjerenje golemo i vjerojatno će za duga desetljeća ostati nepovratno. Pri tom će politička i medijska retorika biti dominantno u funkciji informativnog ratovanja i propagande. I na to ćemo se morati priviknuti kada je riječ o odnosima dviju strana. Racionalno je – u tom smislu – sada reklo i svoje konačno „zbogom“.

 

Komentari

komentar





You may also like