Putin će “otići” do kraja ove godine, tvrdi bivši šef britanske obavještajne agencije MI6

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi biti izvan pozicije vlasti i dugoročno u medicinskoj ustanovi do sljedeće godine, smatra bivši šef britanske obavještajne službe MI6. Sir Richard Dearlove, šef britanske tajne obavještajne službe između 1999. i 2004., ponudio je ovo predviđanje na podcastu One Decision.

Riječ je o glasinama o brzom pogoršanju zdravstvenog stanja 69-godišnjeg predsjednika Rusije. “Stvarno ću ispružiti vrat u procjeni. Mislim da će on nestati do 2023.”, rekao je Sir Richard. “Vjerojatno će u sanatorij, iz kojeg neće izaći kao vođa Rusije. To je način da se stvari pomaknu dalje bez državnog udara”, predložio je, dodajući da bi tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev mogao preuzeti kontrolu nakon Putinovog odlaska. “Ako se moja teza obistini i Putin nestane u sanatoriju, mislim da je on vjerojatni zamjenik”, rekao je. “I naravno, pozicija u tom scenariju vjerojatno postaje trajna. Mislim, znate da u ruskom vodstvu nema sukcesije. Oni sigurno nemaju plan sukcesije”.

Bivši šef obavještajne službe također je predvidio da bi se Rusija mogla “raspasti” u sljedećih 12 do 18 mjeseci zbog sankcija koje je uveo Zapad. Njegovi komentari dolaze uslijed sve više nagađanja o Putinovom zdravlju i glasina da boluje od raka.

Još jedan bivši dužnosnik britanske obavještajne službe, Christopher Steele, dao je slične komentare prošlog tjedna, rekavši da je ruski čelnik napuštao sastanke radi liječenja. “Sastanci Vijeća sigurnosti za koje se pokazalo da navodno traju cijeli sat zapravo su podijeljeni u nekoliko dijelova”, rekao je za radio LBC. Steele tvrdi da je Putin stalno u pratnji tima liječnika. Navodno je jedan od ruskih oligarha kazao da je Putin “jako bolestan od raka krvi”. Neimenovani ruski oligarh je na snimci naveo da je Putin operirao leđa i da je ta operacija povezana s rakom krvi neposredno prije nego što je naredio napad na Ukrajinu 24. veljače, prema američkom časopisu New Lines. Ranije prošlog tjedna, američki redatelj Oliver Stone izjavio je na podcastu Lex Fridman da je Putin imao rak krvi u vrijeme kada ga je redatelj intervjuirao između 2015. i 2017. “Zapamtite ovo, gospodin Putin je imao taj rak i mislim da ga je pobijedio”, rekao je Stone.

Komentari

komentar





You may also like