Putin: Cilj smanjenja proizvodnje nafte od strane organizacije OPEC+ je stabilizacija energetskog tržišta

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je izjavio da je nedavna odluka zemalja članica organizacije OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte donesena kako bi se stabilizirala energetska tržišta, prenosi Anadolu.

Govoreći na sastanku s predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin je kazao da akcije organizacije OPEC+ nisu direktno usmjerene protiv nekoga. “Naše djelovanje je usmjereno na stvaranje stabilnosti na globalnim energetskim tržištima, kako bi se i potrošači energetskih resursa i oni koji se bave rudarstvom, opskrbljivači svjetskih tržišta, osjećali mirno, stabilno i samouvjereno. Da bi i opskrba i potrošnja bili uravnoteženi. Stoga uvijek odgovaramo na potrebe tržišta, nastojimo to učiniti adekvatno događanjima koja se odvijaju, rekao je.

Kontakti između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije razvili su se tijekom 50 godina diplomatskih veza, rekao je Putin, dodavši da su unatoč teškoćama trenutne globalne situacije njihove veze služile kao stabilizirajući faktor u regiji i svijetu.

Putin je zahvalio al Nahyanu na posredovanju njegove zemlje koje je pomoglo u rješavanju nekih “osjetljivih humanitarnih pitanja”. “Svjestan sam vaše zabrinutosti razvojem situacije općenito i vaše želje da pridonesete rješavanju svih kontroverznih pitanja, uključujući i krizu koja se danas odvija oko Ukrajine. Želio bih napomenuti da je to doista značajan čimbenik koji omogućuje korištenje vašeg utjecaja kako bi se krenulo prema rješavanju situacije”, rekao je. Putin je također obećao izvijestiti al Nahyana o situaciji Zaporižji, nuklearnoj elektrani na jugu Ukrajine.

“Vrlo mi je važno da s vama razgovaram o situaciji u regiji. Tu također ima mnogo problema. Uloga i utjecaj Ujedinjenih Arapskih Emirata na situaciju u samoj regiji je, naravno, vrlo visok, i vrlo mi je važno da s vama razgovaram o pitanjima vezanim za situaciju u i oko Sirije”, rekao je.

Putin je naveo da je trgovinski promet između Rusije i UAE-a prošle godine porastao za 65 posto, a ove godine za 17 posto. Sa svoje strane, al Nahyan je rekao da se u novčanom smislu trgovinski promet između Rusije i UAE udvostručio u posljednje tri godine s 2,5 milijardi dolara na 5 milijardi dolara. Osim toga, oko 500 000 ruskih turista godišnje posjeti UAE​​​​​​​, dok u UAE-u posluje 4000 ruskih tvrtki, dodao je. “Nadam se da ćemo u narednim godinama uspjeti značajno povećati sve te pokazatelje”, rekao je.





Z. Meter: OPEC+ šokirao Bijelu kuću! Tektonske promjene na globalnom energetskom tržištu

Komentari

komentar





You may also like