Putin danas u Vatikanu s papom Franjom

Foto: preuzeto s portala AsiaNews

U okviru službenog posjeta Italiji, započetog u četvrtak, 4. srpnja, ruski predsjednik Vladimir Putin danas najprije dolazi u Vatikan, gdje će se susresti s poglavarom katoličke crkve papom Franjom. Očekuje se da će se tom prigodom razgovarati o stanju u Siriji, Ukrajini, kao i o humanitarnim projektima u Donbassu, na jugo-istoku te zemlje. Rusija i Vatikan razmijenit će poglede na suvremeni svijet i usporediti stavove o glavnim pitanjima međunarodnih odnosa. Na tom se susretu neće postavljati pitanje o posjetu pape Franje Rusiji jer se o tome prethodno moraju dogovoriti Vatikan i Ruska pravoslavna crkva, izjavio je Putinov savjetnik Yuri Ushakov.

Do sada su se papa Franjo i Vladimir Putin susreli dva puta: u studenom 2013. g. i u lipnju 2015. g. u Vatikanu. Ruski je predsjednik, također, u kolovozu 2017. g. u svojoj rezidenciji u Sočiju primio državnog tajnika Svete stolice Pietra Parolina.

Nakon posjeta Vatikanu Putin će se sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, a nakon toga i s predsjednikom talijanske vlade Giuseppeom Conteom. Razgovori će biti posvećeni ključnim aspektima rusko-talijanskih odnosa i suradnje u političkoj, gospodarskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi. Među najaktualnijim vanjskopolitičkim temama bit će razgovori o stanju u Libiji i Iranu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like