Putin dekretom proglasio ratno stanje u okupiranim regijama Ukrajine: Što to točno znači?

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao dekret o uvođenju izvanrednog stanja u četiri regije okupirane Ukrajine. “Potpisao sam dekret o uvođenju izvanrednog stanja u ova četiri konstitutivna entiteta Rusije (Narodna Republika Donjeck, Narodna Republika Lugansk, Zaporožje i Hersonska oblast. On će odmah biti poslan Vijeću Federacije na odobrenje. Državna duma je obaviještena o ovoj odluci”, rekao je Putin na sastanku Vijeća sigurnosti držanom putem video veze. Predsjednik je istaknuo da je prije nego što su se pridružili Rusiji na tim teritorijima bilo na snazi ​​vojno stanje. “Sada moramo formalizirati ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva”, objasnio je, prenosi TASS.

“Radimo na rješavanju vrlo teških zadataka velikih razmjera kako bismo osigurali sigurnost i sigurnu budućnost Rusije, kako bismo zaštitili naše ljude… Oni koji su na prvim crtama ili prolaze obuku na poligonima i centrima za obuku trebaju osjetiti našu potporu i znati da imaju našu veliku, veliku zemlju i ujedinjen narod iza leđa”, tvrdi Putin. Putin je također naložio vladi da uspostavi posebno koordinacijsko vijeće pod vodstvom premijera Mihaila Mišustina koje će raditi s “anektiranim” regijama na jačanju ratnih napora Moskve u Ukrajini.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici osudili su pokušaj Rusije da službeno preuzme te regije kao besmislenu ratnu taktiku. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak je preko Twittera napisao da se radi o “pseudo-legalizaciji pljačke imovine Ukrajinaca” putem još jednog “pregrupiranja”. “To ništa ne mijenja za Ukrajinu: mi nastavljamo s oslobađanjem i deokupacijom naših teritorija”.

Moskovski dopisnik novinske agencije Reuters, James Cordell, tvrdi: “Stvarni dekreti Kremlja idu mnogo dalje od onoga što je Putin rekao u svom govoru (kao i obično) o vojnom stanju, ocrtavajući sveobuhvatne nove sigurnosne mjere: kretanje ograničenja, provjere vozila i veleprodajna “ekonomska mobilizacija” u većem dijelu zapadne i južne Rusije”.

Putin je na sastanku Sigurnosnog vijeća uvođenje ratnog stanja predstavio kao tehnikaliju, dodavši da u tim regijama ratno stanje de facto već postoji, ali radi se o odgovoru na ruske vojne poraze i ukrajinsku protuofenzivu na istoku i jugu, objavio je na Twitteru Max Seddon, šef moskovskog ureda Financial Timesa.

Kevin Rothrock, urednik oporbenog ruskog portala Meduza, objašnjava što sve uvođenje ratnog stanja omogućava Kremlju. Ratno stanje omogućava uvođenje policijskog sata, uvođenje restrikcija koje se odnose na putovanja i mjesto stanovanja, vojnu cenzuru, označavanje još više podataka oznakom tajnosti, zabranu štrajkova, uvođenje radne obaveze i još mnogo toga, pojašnjava Rothrock.





Komentari

komentar

You may also like