Putin: Dok cijena plina u EU iznosi 650 $, Gazprom ga Njemačkoj prodaje za 220 $

Kaos na europskom plinskom tržištu s velikom se pozornošću prati u Rusiji. To, naravno, nije čudno: Rusija je najveći opskrbljivač EU prirodnim plinom i zadovoljava oko 35% njezinih ukupnih potreba za “plavim energentom”. Ali osim iskazanog interesa, nedvojbeno je kako ruske vlasti u nastaloj situaciji itekako uživaju i “trljaju ruke” – i to iz dva glavna razloga:

prvo, još se jednom u praksi pokazalo kako Europa ne može bez ruskog plina. Štoviše, potrebe za njim sve su veće usprkos započetoj energetskoj tranziciji koja nalaže postupno smanjenje uporabe fosilnih goriva – dakle i prirodnog plina, i njihovu supstituciju obnovljivim izvorima energije;

i drugo, Europska unija već osmu godinu provodi režim oštrih proturuskih gospodarskih sankcija i, paralelno s tim, postojano kritizira vanjsku i unutarnju politiku Moskve, da bi sada tu istu Moskvu molili za dodatne isporuke plina (izvan količina ugovorenih dugoročnim ili drugim ugovorima), što ruski proizvođači i dostavljači elegantno odbijaju – tvrdeći kako nemaju dovoljno dodatnih količina jer moraju popuniti ruske ispražnjene skladišne kapacitete uoči sezone grijanja, što im je prioritet. Pri tom Gazprom obećava dodatne isporuke čim se operativno pokrene upravo danas u građevinskom smislu potpuno završeni baltički plinovod Sjeverni tok 2.

Niti to, također, nije ništa čudno. Naime, usprkos “zelenom svjetlu” za njegovo dovršenje nakon američko-njemačkog sporazuma iz srpnja ove godine, još uvijek dozvolu za početak rada treba dati nadležni njemački regulator, a kako i u njemačkoj politici, i u Bruxellesu, a da i ne govorimo u Washingtonu još uvijek ima onih koji se i dalje zdušno zalažu i nadaju zabrani njegovog puštanja u rad kroz uvođenje novih sankcija, Gazprom (čitaj: ruski državni vrh) ne želi potrošiti najjači as u rukavu uzalud i napuniti europska plinska skladišta koja su na oko polovice svojih kapaciteta i neće moći zadovoljiti potrošačke potrebe u slučaju hladne zime. što si europske zemlje ne mogu dozvoliti.

U tim i takvim okolnostima nije čudno što se danas na ovu temu oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom svog boravka u Minsku. Tamo je, na zajedničkoj konferenciji s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom (op. Zapad ga ne priznaje predsjednikom) slavodobitno izjavio kako se cijena plina na europskim burzama popela na 650 dolara za tisuću m3, dok Gazprom Njemačkoj isporučuje plin po cijeni od 220 dolara.

“Rekao sam, …, na slobodnom tržištu u Europi, 650 dolara po tisuću kubičnih metara. No, pametni momci su došli do tržišnih cijena plina još u zadnjem sastavu Europske komisije”, rekao je ruski čelnik. Napomenuo je da i Rusija ima tržišni pristup određivanju cijena, ali različit, što ne dovodi do tako oštrih promjena cijena plina.





“Ali imamo drugačiji pristup. Imamo i tržišne cijene, ta je cijena vezana uz cijenu nafte. Nitko to ne regulira, tržište to regulira. Ali fluktuacije su mnogo mekše …”, kazao je ruski čelnik i dodao kako je zbog manjka ukapljenog plina (LNG) “i nekih drugih problema” cijena plina počela prestizati cijenu nafte i naftnih derivata.

Putin je napomenuo kako prema dugoročnim ugovorima i prema načelu određivanja cijena Gazprom ne prodaje po tako visokim cijenama: “A oni koji su pristali zaključiti dugoročne ugovore s nama u Europi, sada mogu samo trljati ruke i radovati se, inače bi morali platiti 650 dolara. A “Gazprom” prodaje Njemačkoj za 220 dolara…”

Gazprom je uistinu zainteresiran za stabilnost cijena, jer i njemu stvara određeni sigurnosni jastuk, kazao je Putin. “Neće doći do naglog pada i povećanja cijena. To je čitava poanta. Korisno za sve.





Većinu plina Gazprom prodaje prema dugoročnim ugovorima čija je cjenovna formula vezana uz cijenu naftne košarice. Posljednjih godina tvrtka je u većini ugovora uzimala u obzir tržišnu komponentu, ali to ne dovodi do naglih skokova vrijednosti. U kolovozu je Gazprom predvidio da će prosječni trošak ruskog plina prema dugoročnim ugovorima 2021. porasti za 30% na oko 270 dolara. Što je to u odnosu na sadašnje cijene koje divljaju na europskom tržištu i koje dovode ne samo do problema s opskrbom plina, već i do povećanja cijena električne energije.

 

Komentari

komentar

You may also like