PUTIN I ERDOGAN SUSREĆU SE U RUSIJI

Prvi put nakon turskog obaranja ruskog bombardera na sirijsko-turskoj granici (izvršenog u drugoj polovici studenog 2015. godine) i nedavne normalizacije zbog tog incidenta opasno narušenih odnosa dviju zemalja, najavljen je susret čelnika dviju država i negdašnjih velikih prijatelja Vladimira Putina i Rejepa T. Erdogana.

Glasnogovorništvo Kremlja danas je priopćilo kako će se susret dvojice čelnika održati u prvoj dekadi kolovoza (dakle, u idućih dvadesetak dana), u još neodređenom gradu na teritoriju Ruske Federacije. Kremlj je time odbacio ranija nagađanja, da bi se dvojica predsjednika mogla susresti u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. U Bakuu će se prethodno suresti samo predsjednici Azerbajdžana, Irana i Rusije, priopćeno je.

Tema razgovora predsjednika Putina i Erdogana bit će stanje u Turskoj nakon pokušaja državnog prevrata, a sasvim je sigurno kako će ona biti nadopunjena i uključivanjem praktičnih (gospodarskih) pitanja oko normalizacije dvostranih odnosa ali i onih „škakljivih“ – vezanih uz Siriju i šire bliskoistočne odnose o kojima dvije zemlje nemaju identične stavove (poglavito oko političke budućnosti sirijskog predsjednika Asada).

Ovoj vijesti pridodajemo i današnju izjavu Alija Shahmanija, čelnika iranskog Visokog vijeća za nacionalnu sigurnost, o tome, da će zajedničko vojno djelovanje Irana, Rusije i Sirije dovesti do uništenja terorističkih organizacija u Siriji i iskorjenjivanju terorizma na Bliskom istoku.

Kako će se sve to odraziti na odnose Rusije i Irana prema Turskoj, poglavito u kontekstu Ankarinog zaoštravanja političke retorike prema Washingtonu, ostaje za vidjeti. Pritom nije naodmet podsjetiti kako je službeni Teheran također stao u zaštitu demokratski izabrane turske vlasti prilikom nedavnog pokušaja puča, kao i to, da je bio među prvima koji su pozdravili normalizaciju rusko-turskih odnosa. Također je interesantno kako u Baku dolazi iranski predsjednik, i to u trenutku kada su odnosi između Irana i Azerbejdžana vrlo loši i kada Iran svoje gospodarske aktivnosti i trgovačke koridore prema Europi sve više usmjerava na Armeniju, zaobilazeći Azerbajdžan.

Je li na pomolu nešto krupnije ili će se na sastanku u Rusiji samo tražiti dodatni sigurnosni elementi za spriječavanje moguće nove eskalacije rusko-turskih odnosa pri vojnim djelovanjima na sirijskom terenu, saznat ćemo vrlo brzo.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like