Putin Finskoj: Zamjena neutralnosti za NATO je pogreška

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu finskom predsjedniku Sauliju Niinistu da bi napuštanje neutralnosti i pridruživanje NATO-u bila pogreška koja bi mogla naštetiti odnosima između njihovih dviju zemalja, priopćio je Kremlj, a prenosi Reuters.

Dvije zemlje priopćile su kako su njihovi predsjednici razgovarali telefonom dva dana nakon što je Finska objavila namjeru da se pridruži zapadnom savezu. Moskva je to opisala kao sigurnosnu prijetnju na koju će morati odgovoriti, ali nije precizirala kako.

Ured finskog predsjednika priopćio je kako je Niinisto Putinu rekao “da su ruski zahtjevi krajem 2021. godine, kojima je bio cilj sprječavanje pridruživanja zemalja NATO-u, i ruska masovna invazija na Ukrajinu u veljači 2022. promijenili sigurnosno okruženje u Finskoj”. Istaknuo je da Finska s Rusijom želi rješavati odnose na “ispravan i profesionalan način”.

Kremlj je objavio: “Vladimir Putin je naglasio da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti bila pogreška, budući da nema prijetnji sigurnosti Finske. Takva promjena vanjske politike zemlje može imati negativan utjecaj na rusko-finske odnose.” Moskva je poziv opisala kao “iskrenu razmjenu mišljenja”, obično diplomatski eufemizam za težak razgovor. Niinisto je rekao: “Razgovor je bio izravan i otvoren i vođen je bez pogoršanja odnosa. Izbjegavanje napetosti smatralo se važnim.”

Očekuje se da će kandidaturu Finske za članstvo pratiti sličan potez Švedske, suočavajući Putina upravo s onim što je rekao da želi izbjeći kada je 24. veljače započeo invaziju na Ukrajinu: daljnje širenje NATO-a na istok europskog kontinenta.

 





Finska najavila pristupanje NATO-u; Švedska odlučuje idući tjedan

Komentari

komentar





You may also like