Putin: Francuska ostaje jedan od ključnih gospodarskih partnera Rusije

Francuska je bila i ostala jedan od ključnih ekonomskih partnera Rusije, zemlja se među državama EU nalazi časnom, ali ne i najdostojnijim za Francusku, šestom mjestu po akumuliranim izravnim ulaganjima u rusko gospodarstvo i petom u pogledu trgovine, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s predstavnicima francuskog gospodarstva, čiji je dijelove objavila Rusija 24.

“Usprkos blagom smanjenju međusobne trgovine u 2020. godini, a imamo minus 14% u odnosu na 2019. godinu, njezini su pokazatelji općenito prihvatljivi… – 13 milijardi dolara”, izjavio je Putin.

Pozvao je francuske tvrtke da sudjeluju na Sankt-peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF-2021). “Ovo je prilika za raspravu o pitanjima vezanim uz ekonomsku i investicijsku klimu u Rusiji. Tradicionalno raspravljamo o takvim pitanjima na SPIEF-u, koji će se održati od 2. do 5. lipnja”, rekao je Putin.

Što se tiče poteškoća s izgradnjom plinovoda Sjeverni tok 2 , “mi ćemo ih prevladati”, naglasio je ruski čelnik i podsjetio da je francuska energetska tvrtka (u većinski državnom vlasništvu, op.GN.) Engie sudionik tog projekta.

“Postoje razne političke snage koje vjeruju da se električna energija uzima izravno iz utičnice. A kako tamo dolazi, nitko ne pokušava razmišljati”, kazao je Putin govoreći o onima koji se tom projektu protive.

Komentari

komentar

You may also like