Putin: “Geopolitički procesi su sve turbulentniji”

Jučer, na konferenciji za međunarodnu sigurnost u Moskvi, okupljenima se obratio ruski predsjednik preko videopoziva. Vladimir Putin tom se prilikom osvrnuo na globalno sigurnosno stanje.

“Nažalost, geopolitički procesi postaju sve turbulentniji unatoč izoliranim pozitivnim slučajevima. Erozija međunarodnog prava se nastavlja. Sve su učestaliji pokušaji da se silom nametnu interesi pojedinih država na štetu sigurnosti drugih država”- rekao je ruski predsjednik, a prenosi TASS.

Zajednički odgovori na zajedničke izazove su nužni za “jačanje sigurnosti na planetu i održivi razvoj”, a izazovi su: “regionalni oružani sukobi, širenje oružja za masovno uništenje, međunarodni kriminal, švercanje droga, međunarodni terorizam i cyberkriminal”- prepoznao je Putin,

“Veličina i globalni razmjer tih problema zahtijevaju da se udružimo, a taj zajednički napor mora biti baziran na međunarodnom pravu i principima Povelje UN-a. Sva nova pravila bi trebala biti donesena pod pokroviteljstvom i nadzorom UN-a. Svaki  drugačiji način vodi do kaosa i nepredvidljivosti. Svrha UN-a je da prevenira svjetski rat”- rekao je ruski predsjednik.

Komentari

komentar





You may also like