Putin i Erdogan najavili zajedničku suradnju oko “afganistanog pitanja”

Danas su se telefonski čuli ruski predsjednik Vladimir Putin s turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoğanom. Pričali su o stanju u Afganistanu i energetskoj suradnji.

Složili su se oko jačanja bilateralne koordinacije po pitanju Afganistana. I Moskva i Ankara tvrde da im je bitna stabilnost u ovoj regiji. Iz Kremlja tvrde da je prioritet borba protiv terorizma u regiji i trgovine drogom, prenosi Al Jazeera.

Čelnici su se također složili da budu koordinirani u pogledu politike prema budućoj vladi Afganistana, prenosi AA.

Erdogan tvrdi da Turska želi glatku tranziciju vlasti u Afganistanu. Govori kako je važno da talibani ne ponavljaju greške iz prošlosti, nego da budu inkluzivni i da i da priznaju raznolikost afganistanskog naroda. Također je napomenuo da je pokretanje mirovnih pregovora između talibanskih čelnika i onih iz bivše vlade u Kabulu obećavajuće. Tvrdi da bi dijalog s talibanima trebao biti otvoren. Turska za sada pozdravlja “umjerene poruke” koje odašilju talibani. Ipak, tvrdi da će djela grupe, a ne njihove riječi, usmjeriti nadolazeći proces, za kojeg se nada da će biti postepen, rekao je turski predsjednik, prenosi AA.

Govoreći s Putinom o Afganistanu, predsjednik Erdogan izjavio je da Turska može nastaviti biti odgovorna za sigurnost i rad zračne luke u Kabulu nakon što se stvore odgovarajući uvjeti”, prenosi ruski TASS. Erdogan je rekao da bi takvo rješenje bilo olakšavajući faktor i za međunarodnu zajednicu i za afganistanski narod.

Prisjetimo se da je Turska NATO članica (prema potrebi), muslimanska zemlja, ali i saveznik Moskve (prema potrebi).





Erdogan i Putin također su izmijenili sućut zbog pada ruskog vatrogasnog aviona na jugu Turske koji je pomagao u gašenju požara. Pad je odnio živote dva ruska i tri turska državljana.

Obje zemlje pridaju veliku važnost suradnji u energetskoj suradnji, rekao je Erdogan, rekavši kako Turska očekuje povećanje protoka plina preko plinovoda Turski tok (TurkStream) koji iz Rusije, preko Crnog mora, vodi do Turske.

 





 

Komentari

komentar

You may also like