Putin i Erdogan pozvali na prekid vatre u Libiji od 12. siječnja

Nakon jučer održanog sastanku „u četiri oka“ između ruskog i turskog predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana u Istanbulu, dvojica državika zauzela su jedinstveni stav po pitanju Libije i zajednički pozvali na prekid vatre u toj zemlji od nedjelje, 12. iječnja, u 00:00 sati. Podsjećamo kako je Turska već ranije počela prebacivati određeni broj vojnika u Tripoli s ciljem pomoći međunarodno priznatoj vladi Fayeza al-Sarraya, koja, međutim, osim glavnoga grada, ne nadzire više gotovo ništa na libijskom terotoriju. S druge strane, Libijska nacionalna vojska (LNA) pod vodstvom generala Khalife Haftara (podupiru ga Egipat, Saudijska Arabija, UAE, Francuska i Rusija), koja je pod upravom libijskog kongresa smještenog na istoku te zemlje, nadzire većinu libijskoga terena, a proteklih je tjedana u snažnoj ofanzivi zauzela i određene zone samoga glavnog grada Tripolija.  

Na jučerašnji prijedlog dvojice državnika o prekidu vatre danas se oglasio glasnogovornik privremene libijske vlade na istoku zemlje Abdull at-Thani Aref Ali Nayed, izjavivši, kako taj prijedlog može polučiti uspjeh ukoliko Vlada nacionalnog sporazuma (u Tripoliju) mirno preda zone Tripolija iz kojih su se povukle njezine postrojbe pod nadzor zakonito izabranog parlamenta Libije i Libijske nacionalne vojske koja je pod njegovim nadzorom.

O dramatičnom razvoju najnovijeg stanja u Libiji, kao i o stavovima i potezima glavnih vanjskih silnica koje se bore za nadzor te zemlje možete pročitati u izvrsnoj analizi na linku ispod teksta, prepunoj malo poznatih i šokantnih informacija.

Zoran Meter: Rusi srušili američki dron! Svi u završnu bitku za libijsku naftu (1)

 





Komentari

komentar

You may also like