Putin i Erdogan razgovarali o Nagorno Karabahu i Siriji

Na inicijativu turske strane sinoć su telefonski razgovarali ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan. Glavna tema razgovora bila je stanje u Nagorno Karabahu, a onda i zajedničko djelovanje u Siriji.

Prema navodima Kremlja, ruski čelnik je, vezano uz Nagorno Karabah,  izrazio „duboku zabrinutost u svezi nastavka vojnih aktivnosti, kao i sve većim uvlačenjem terorista s Bliskog istoka“. Turskog kolegu upoznao je s rezultatima svojih kontakata s čelnicima Armenije i Azerbajdžana i poduzetim koracima za skoro postizanje primirja i deeskalacije krize. Dvojica vođa dogovorila su se o daljnjoj koordinaciji između vanjskopolitičkih i vojnih tijela Rusije i Turske, kao i obavještajnih službi dviju zemalja.

Dva su lidera razgovarala o suradnji po pitanju Sirije, uključno i o političkom rješenju uz jamstvo država sudionica Astanskog procesa (Rusija, Turska, Iran).

Dotaknuta je i kriza u Libiji i perspektiva daljnje normalizacije stanja, kao i aktiviranje unutarlibijskog političkog dijaloga.

Prije razgovora Putin-Erdogan telefonski su o stanju u Nagorno Karabahu razgovarali ministri vanjskih poslova dviju zemalja Sergey Lavrov i Mevlut Cavushoglu, koji su naglasili kako alternative mirnom rješenju sukoba u Nagorno Karabahu nema.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like