Putin i Erdogan razgovarali telefonski. Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdoğan danas su telefonski razgovarali, priopćeno je iz ureda turskog čelnika, a prenosi turska televizija TRT Haber.

Razgovaralo se o sastanku pregovaračkih izaslanstava Rusije i Ukrajine u prošli utorak u Istanbulu.

Predsjednik Erdoğan je tijekom sastanka izjavio da pozitivan i konstruktivan susret rusko-ukrajinskih izaslanstava u Istanbulu budi nadu u mir. Kazao je da je važno da se strane ponašaju razumno i održavaju dijalog, i izrazio želju da svoje mirovne napore okruni sastankom ruskog predsjednika Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Isti medij prenio je i riječi glasnogovornika turskog predsjednika Ibrahima Kalina, koji je kazao da se njegova zemlja neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

Naši zapadni prijatelji također razumiju naš uravnotežen stav. Tko će razgovarati s Rusijom ako svi sruše mostove s Rusijom? U Ujedinjenim narodima nije donesena nikakva rezolucija o sankcijama. Za Tursku je bilo važno da ne uvede sankcije u smislu održavanja komunikacijskog kanala otvorenim.

Pravo Ukrajine je tražiti sigurnosna jamstva. Kad ovaj rat završi, u svijetu će se izgraditi nova sigurnosna arhitektura. Svi se moramo ponašati odgovorno, kazao je Kalin.





 

 

Komentari

komentar





You may also like