Putin i Erdogan telefonski razgovarali o stanju u Siriji i Libiji

Kao što je turski predsjednik u ponedjeljak i najavio zbog pogoršanja stanja u sirijskoj sjevero-zapadnoj regiji Idlib, kada je poginulo 5 turskih vojnika, sinoć, 4. veljače, telefonski su razgovarali  Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dvojica državnika razgovarala su o napadu na turske vojnike na jednoj od nadzornih točaka na kojima su smješteni temeljem rusko-turskog sporazuma iz Sočija, o riješenju problema u toj posljednjoj sirijskoj tzv. zoni deeskalacije, u kojoj se nalazi veliki broj boraca radikalnih islamističkih i terorističkih organizacija.

Prema izjavama Kremlja, Putin je u razgovoru pozornost obratio na snažno povećanje terorističkih aktivnosti u Idlibu, a oba predsjednika usuglasila su se s provedbom žurnih mjera po liniji vojski dviju država, kako bi se pojačala koordinacija njihovog djelovanja u Siriji.

„Naglašena je nužnost neposrednog ispunjenja rusko-turskih sporazuma o Idlibu, koji uključuju jačanje zajedničkih napora za neutralizaciju ekstremista“, navodi se u izjavi Kremlja.

Tijekom razgovora turski čelnik Erdogan kazao je kako je incident s napadom na turske vojnike od strane sirijske vojske udarac pa zajedničkim naporima za potporu miru u Sirijskoj Arapskoj Republici. Erdogan je izjavio kako će „Turska nastaviti na najoštriji način koristiti svoje pravo na samoobranu od takvih napada“, priopćeno je iz administracije turskog predsjednika.

Dvojica lidera razgovoarali su i o bilateralnim odnosima, kao i o stanju u Libiji.





TOP VIJEST: U Idlibu, u napadu sirijske vojske poginulo 6 turskih vojnika

Komentari

komentar





You may also like