Putin i Erdogan telefonski razgovarali o stanju u Siriji i Libiji

Kao što je turski predsjednik u ponedjeljak i najavio zbog pogoršanja stanja u sirijskoj sjevero-zapadnoj regiji Idlib, kada je poginulo 5 turskih vojnika, sinoć, 4. veljače, telefonski su razgovarali  Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dvojica državnika razgovarala su o napadu na turske vojnike na jednoj od nadzornih točaka na kojima su smješteni temeljem rusko-turskog sporazuma iz Sočija, o riješenju problema u toj posljednjoj sirijskoj tzv. zoni deeskalacije, u kojoj se nalazi veliki broj boraca radikalnih islamističkih i terorističkih organizacija.

Prema izjavama Kremlja, Putin je u razgovoru pozornost obratio na snažno povećanje terorističkih aktivnosti u Idlibu, a oba predsjednika usuglasila su se s provedbom žurnih mjera po liniji vojski dviju država, kako bi se pojačala koordinacija njihovog djelovanja u Siriji.

„Naglašena je nužnost neposrednog ispunjenja rusko-turskih sporazuma o Idlibu, koji uključuju jačanje zajedničkih napora za neutralizaciju ekstremista“, navodi se u izjavi Kremlja.

Tijekom razgovora turski čelnik Erdogan kazao je kako je incident s napadom na turske vojnike od strane sirijske vojske udarac pa zajedničkim naporima za potporu miru u Sirijskoj Arapskoj Republici. Erdogan je izjavio kako će „Turska nastaviti na najoštriji način koristiti svoje pravo na samoobranu od takvih napada“, priopćeno je iz administracije turskog predsjednika.Dvojica lidera razgovoarali su i o bilateralnim odnosima, kao i o stanju u Libiji.

TOP VIJEST: U Idlibu, u napadu sirijske vojske poginulo 6 turskih vojnika

Komentari

komentar

loading...

You may also like