Putin i Erdogan zajednički pokrenuli radove na trećem bloku turske nuklearke Akkuyu

Red međusobne svađe, red svađe sa Zapadom, red kritika od svuda i od svakoga – ali rusko-turska suradnja, očito, nastavlja se uporno i dalje, ne mareći previše niti za medijske natpise niti za razno-razne izjave političara i kod sebe doma i u svijetu. O tome najbolje svjedoči i današnja vijest:

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zajednički su pokrenuli radove na trećem bloku prve turske atomske centrale Akkuyu. Događaj je održan u formatu video konferencije koju je emitirala televizija Rusija 24.

Putin je izjavio kako će ovaj projekt dati značajan doprinos jačanju energetske sigurnosti Turske, pomoći njenom gospodarskom rastu i pružiti zemlji jeftinu i ekološki prihvatljivu električnu energiju.

“Snažan poticaj također će dobiti razvoj temeljno nove industrije u Turskoj – nuklearne energije, jačanje znanstvenog i proizvodnog potencijala zemlje, stvaranje dodatnih radnih mjesta”, naglasio je Putin.

Nuklearna elektrana nalazi se u turskoj regiji Mersin na obali Sredozemnog mora. Gradnju izvodi ruska državna korporacija Rosatom, a ukupno se planira puštanje u pogon četirju reaktora ukupne snage 4800 megavata. Cijena izgradnje iznosi oko 22 milijarde dolara. Puštanje u pogon prve jedinice predviđeno je za 2023. godinu, na stotu obljetnicu Republike Turske.
O ovom događaju izvješćuje i turski medij TRT World

a direktan prijenos zajedničkog otvaranja radova pratila je i platforma Ruptly.

 

 

Komentari

komentar

You may also like