Putin i Erodgan razgovarali o ratu u Ukrajini i problemima u regiji

U telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom, turski je predsjednik Erodgan u ponedjeljak ponovio spremnost Ankare da nastavi činiti svoj dio za mir u Ukrajini, izvještava Anadolu Agency.

Turska je spremna igrati ulogu u mogućem mehanizmu promatranja nakon prvog sastanka s predstavnicima Rusije, Ukrajine i UN-a u Istanbulu, rekao je Recep Tayyip Erdogan Vladimiru Putinu, navodi se u priopćenju Direkcije za komunikacije Turske. Erdogan je također rekao da su potrebni koraci za smanjenje negativnih učinaka rata i ponovno uspostavljanje temelja za mir.

„Tijekom rasprave o situaciji u Ukrajini naglasak je bio na osiguranju sigurne navigacije u Crnom i Azovskom moru i eliminaciji prijetnji mina u tim vodama“, priopćio je Kremlj. „Vladimir Putin je naglasio spremnost ruske strane da omogući nesmetan morski prijevoz dobara u koordinaciji s turskim partnerima. To se odnosi i na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka“, dodaje se.

Također se dotičući događaja u Siriji, gdje se, prema izvještajima, nastavljaju napadi terorističke skupine YPG/PKK na civile i susjednu Tursku, turski je predsjednik istaknuo da regije uz granicu oslobođene od terorista moraju biti sigurne i zaštićene. Turska graniči sa Sirijom i Irakom na jugu, a radila je na eliminaciji postojećih terorističkih baza i sprječavanju izgradnje novih koje bi ugrozile njezinu nacionalnu sigurnost i sigurnost lokalnog stanovništva preko njenih granica.

Ankara je od 2016. pokrenula tri uspješne antiterorističke operacije preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila stvaranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika: Štit Eufrata (2016.), Maslinova grana (2018.) i Mir Proljeće (2019.). U više od 35 godina ‘terorističke’ kampanje protiv Turske, PKK – koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – bila je odgovorna za smrt preko 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Čelnici Rusije i Turske održali su nekoliko telefonskih razgovora od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Posljednji razgovori održani su 26. i 28. travnja, a bili su usmjereni na situaciju u Ukrajini. Osim toga, Putin je zahvalio Erdoganu na pomoći u zamjeni američkog državljanina Trevora Reeda za ruskog pilota Konstantina Jarošenka.





Ruski predsjednik Vladimir Putin redovito vodi telefonske razgovore s čelnicima drugih zemalja. U svibnju je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i drugima. Putin je 28. svibnja održao zajedničke telefonske razgovore s čelnicima Francuske i Njemačke, Emmanuelom Macronom i Olafom Scholzom.

 

Turske snage pronašle švedsko protutenkovsko oružje u špiljama PKK-a na sjeveru Iraka





Komentari

komentar

You may also like