Putin i Jinping o Afganistanu: spremni ojačati borbu protiv terorizma i droge

Ruski i kineski predsjednici Vladimir Putin i Xi Jinping telefonski su razgovarali o stanju u Afganistanu, izvješćuju RIA Novosti. Državnici su istaknuli kako je širenje nestabilnosti na susjedne regije neprihvatljivo. Dogovorili su se da maksimalno iskoriste potencijal Šangajske organizacije za suradnju (SCO). Podsjećamo kako se summit te organizacije održava idućeg mjeseca u Uzbekistanu.

U priopćenju iz Kremlja nakon telefonskog razgovora navodi se kako su Moskva i Peking spremni pojačati borbu protiv prijetnji terorizma i trgovine drogom koje potječu iz Afganistana.

„Istaknuta je važnost rane uspostave mira u ovoj zemlji i sprječavanja širenja nestabilnosti u susjedna područja. U tu svrhu namjerava se maksimalno iskoristiti potencijal Šangajske organizacije za suradnju. Čelnici su se također složili da će intenzivirati bilateralne kontakte i blisku koordinaciju, poglavito posredstvom ministarstava vanjskih poslova”, objavio je Kremlj.

Tijekom telefonskog razgovora, predsjednik Ruske Federacije i predsjednik NR Kine, u kontekstu 20. obljetnice sklapanja Ugovora o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i suradnji, obilježenog ove godine, konstatirali su da se „rusko-kinesko strateško partnerstvo progresivno i dinamično razvija“. Najvažnije je, istaknuli su čelnici dviju zemalja, da su strane zainteresirane za daljnje produbljivanje interakcije o čitavom nizu pitanja na bilateralnoj i međunarodnoj agendi.

Komentari

komentar





You may also like