Putin i Jinping: summit Rusije, Indije i Kine; novi plinovod, mega-autocesta do EU

Donosimo nove detalje s današnjeg on line razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog čelnika Xi Jinpinga, a o početku njihovog virtualnog sastanka izvijestili smo već ranije, što možete pogledati ovdje.

Novi ruski plinovod za Kinu i Mongoliju

Vladimir Putin i Xi Jinping razgovarali su o projektu plinovoda Snaga Sibira 2 tijekom današnjeg online razgovora, prenosi TASS, pozivajući se na pomoćnika predsjednika Ruske Federacije Jurija Ušakova.

U proljeće 2020. Putin je naložio Gazpromu prijelaz u prvu fazu projekta Snaga Sibira 2, a taj će plinovod omogućiti objedinjavanje plinskih transportnih sustava na istoku i zapadu Rusije. Osim toga, moći će isporučiti do 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje kroz Mongoliju u Kinu i plinificirati niz ruskih regija.

U siječnju 2021., čelnik Gazproma, Aleksei Miller, objavio je kako je ta tvrtka počela projektiranje i istraživanje u svezi spomenutog novog plinovoda, koji će omogućiti i izvozne isporuke plina iz Zapadnog Sibira i na Zapad i na Istok. Do sada se plin iz Zapadnog Sibira usmjeravao samo za europske potrebe. Produžetak plinovoda Snaga Sibira 2 bio bi plinovod Soyuz Vostok, koji će prolaziti kroz Mongoliju.

Putin i Xi Jinping negativnim su ocijenili stvaranje novih saveza u APR





Dvojica čelnima detaljno su razgovarali o aktivnostima Sjedinjenih Država u Azijsko-tihooceanskoj regiji (APR) te su u tom kontekstu negativno ocijenili stvaranje saveza AUKUS i QUAD, izjavio je Jurij Ušakov.

“Razgovaralo se o ovom pitanju. Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Sjedinjenih Država na rekonfiguraciji situacije u AP regiji, te su u tom pogledu i naša i kineska strana izrazile negativnu ocjenu stvaranja novih saveza – Quad (Australija, Indija, SAD i Japan) i AUKUS (Australija, SAD i UK),” kazao je Ušakov.

Kazali su da savez AUKUS koji se stvara u APR podriva globalni režim neširenja nuklearnog oružja i povećava razinu napetosti u regiji.





Putin i Jinping razgovarali su i o ideji summita “petorice” Vijeća sigurnosti UN-a i dogovorili pomoć u organizaciji ovog događaja 2022. godine, kazao je pomoćnik ruskog predsjednika.

Osim toga izjavio je da bi se summit Rusije, Indije i Kine mogao održati u bliskoj budućnosti u formatu RIC. U tom je kontekstu Putin svog kineskog kolegu izvijestio o svom posjetu New Delhiju 6. prosinca.

Putin je obavijestio Xi Jinpinga o nedavnom razgovoru sa svojim američkim kolegom Joe Bidenom. Naglasio je kako je američkom čelniku prenio zabrinutost Moskve oko širenja NATO-a na istok te mu je skrenuo pozornost na potrebu pregovora o međunarodno-pravnim jamstvima sigurnosti od strane  Zapada. Moraju isključiti daljnje širenje saveza do ruskih granica i raspoređivanje oružja koje prijeti Rusiji na teritoriju Ukrajine i u drugim susjednim državama.

“Naš predsjednik je primijetio da je, u cjelini, razgovor (s Bidenom) bio informativan i koristan”, istaknuo je Ušakov.

Prema njegovim riječima, predsjednik NR Kine podržao je zahtjeve Rusije. Kremlj je obećao da će Peking o tome izvješćivati.

Summit za demokraciju

Govoreći o “Summitu za demokraciju” koji su organizirale Sjedinjene Države bez poziva na sudjelovanje Rusiji i Kini, Putin i Xi Jinping nazvali su ga kontraproduktivnim.

“… bili su jednoglasni u ocjeni da se događaj od samog početka smatrao konfrontirajućim, a takvim je i postao”, objasnio je Ušakov.

Mega auto-cesta od zapadne Kine do Europe

Čelnici su se založili za povećanje udjela rublje i juana u trgovini i osiguranje ulagača na međusobnim burzama. Osim toga, dogovorili su se o stvaranju neovisne financijske strukture koja bi isključila vanjski utjecaj na promet roba između Rusije i Kine.

Dvije zemlje planiraju novih 70-ak velikih projekata, od kojih pozornost izaziva autocesta od zapadne Kine do Europe u dužini od oko 8000 kilometara, vrijednosti 100 milijardi dolara.

Vladimir Putin i Xi Jinping razgovaraju u video formatu

 

Komentari

komentar

You may also like