Putin i Jinping: summit Rusije, Indije i Kine; novi plinovod, mega-autocesta do EU

Donosimo nove detalje s današnjeg on line razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog čelnika Xi Jinpinga, a o početku njihovog virtualnog sastanka izvijestili smo već ranije, što možete pogledati ovdje.

Novi ruski plinovod za Kinu i Mongoliju

Vladimir Putin i Xi Jinping razgovarali su o projektu plinovoda Snaga Sibira 2 tijekom današnjeg online razgovora, prenosi TASS, pozivajući se na pomoćnika predsjednika Ruske Federacije Jurija Ušakova.

U proljeće 2020. Putin je naložio Gazpromu prijelaz u prvu fazu projekta Snaga Sibira 2, a taj će plinovod omogućiti objedinjavanje plinskih transportnih sustava na istoku i zapadu Rusije. Osim toga, moći će isporučiti do 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje kroz Mongoliju u Kinu i plinificirati niz ruskih regija.

U siječnju 2021., čelnik Gazproma, Aleksei Miller, objavio je kako je ta tvrtka počela projektiranje i istraživanje u svezi spomenutog novog plinovoda, koji će omogućiti i izvozne isporuke plina iz Zapadnog Sibira i na Zapad i na Istok. Do sada se plin iz Zapadnog Sibira usmjeravao samo za europske potrebe. Produžetak plinovoda Snaga Sibira 2 bio bi plinovod Soyuz Vostok, koji će