Putin i Lukašenko razgovarali više od šest sati

Jučer poslije podne u ruskom Sočiju počeo je sastanak između predsjednika RF Vladimira Putina i bjeloruskog predsjednika  Aleksandra Lukašenka. Trajao je više od 6 sati, navode ruski mediji.

Tijekom razgovora ruski je predsjednik izjavio kako se suradnja dviju zemalja odvija na različitim razinama, uključujući i na regionalnoj. Prema Putinu, Rusija ostaje najveći trgovinski partner Bjelorusije (izvor: RIA).

Lukašenko je pak rekao da su gotovo svi sporazumi o interakciji dviju zemalja spremni za potpisivanje. Bjeloruski čelnik također je ukazao na pravodobnost i važnost financijske pomoći koju je Moskva pružila Minsku.

Uz to, predsjednici su razgovarali i o cjepivima protiv koronavirusa. Ruski predsjednik izjavio je kako je potrebno ujediniti napore u proizvodnji cjepiva, uključujući Europu. Lukašenko je istodobno naveo da će u Bjelorusiji početi proizvodnja ruskog cjepiva Sputnik V pomoću ruske tehnologije.

Nakon pregovora, čelnici dviju država otišli su na skijanje u Krasnu Poljanu, nakon čega je održan zajednički ručak.

Detalje razgovora dvojice državnika ne znamo, ali je gotovo sigurno, s obzirom na toliko vremenski dug sastanak, na tapeti bilo i unutarnje političko i općedruštveno stanje u Bjelorusiji nakon jenjavanja oporbenih prosvjeda koji su počeli nakon predsjedničkih izbora održanih u kolovozu prošle godine i koji su, barem u svojoj početnoj fazi, ozbiljno uzdrmali vladavinu dugovječnog bjeloruskog lidera čiji novi predsjednički mandat Zapad ne priznaje, već zahtjeva ponavljanje izbora uz nazočnost stranih promatrača.





Podsjećamo: prije dva dana bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska dala je intervju za švicarski medij Le Temps, u kojem je priznala propast akcija bjeloruske oporbe usmjerenih na detroniziranje Aleksandra Lukašenka i demokratizaciju zemlje. Kazala je kako ipak ne gubi nadu i da bi se prosvjedi mogli obnoviti na proljeće (vidi link ispod teksta).

“Izgubili smo ulice” – Tihanovska priznala poraz bjeloruske oporbe





 

Komentari

komentar

You may also like