Putin i Macron razgovarali o stanju sa sigurnosnim jamstvima. Rusiju podržala Kina

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron održali su telefonski razgovor, a u središtu su bili prijedlozi dvaju ruskih dokumenata o sigurnosnim jamstvima predloženi SAD-u i NATO savezu. O tome je u utorak, 21. prosinca, izvijestila medijska služba Kremlja.

“Nastavljena je rasprava o pitanjima jačanja stabilnosti i sigurnosti na europskom kontinentu. U tom kontekstu, prioritetna pozornost posvećena je prijedlozima sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Država o sigurnosnim jamstvima i sporazumu o sigurnosnim mjerama za Rusiju i zemlje članice NATO-a, koji su predani relevantnim adresatima, uključujući i francusku stranu, a potom objavljeni”, navodi se u poruci. “Vladimir Putin je izvijestio o radu ruske diplomacije na ovoj temi.”

Osim toga, dvojica državnika razgovarali su o stanju i rješavanju sukoba u Donbasu, uzrokovanom, kako se navodi, nespremnošću Kijeva da ispuni sporazume iz Minska. Ruski predsjednik je naglasio da mogućnost održavanja novog summita u “normandijskom formatu” (Rusija, Francuska, Njemačka) ovisi o konkretnim koracima vlade u Kijevu za provedbu paketa mjera iz Minska.

Putin i Macron su tijekom razgovora izrazili zadovoljstvo stabilizacijom stanja u Nagorno Karabahu, a na inicijativu francuskog predsjednika spomenuta je i situacija u Maliju.

Podsjećamo tamošnja je vlada nedavno zatražila dolazak u zemlju ruske privatne vojske Wagner, čemu se Francuska oštro protivi smatrajući tu zemlju tradicionalnom sferom svog utjecaja, a sličan je stav zauzeo i povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. S druge strane Moskva tvrdi kako o tom ne zna ništa i da se ne miješa u privatne poslove svojih tvrtki.

Što se tiče spomenutog razgovora o sigurnosnim jamstvima, ovoj vijesti možemo dodati i onu, također današnju, prema kojoj je Vladimir Putin izjavio kako je američki predsjednik Joe Biden imenovao osobe zadužene za pregovaranje o sigurnosnim jamstvima s Rusijom, a da je sama ideja potekla od Bidena. To je kazao na proširenom završnom kolegiju Ministarstva obrane Ruske Federacije održanom u Nacionalnom centru za upravljanje obranom.





“Trebaju nam dugoročna, pravno obvezujuća jamstva. Ali i vi i ja dobro znamo da se u to ne može vjerovati – nema zakonskih jamstava, jer se Sjedinjene Države lako povlače iz svih međunarodnih ugovora koji im iz ovog ili onog razloga postaju nezanimljivi“, kazao je ruski šef države.

“One (zemlje Zapada), … djeluju tisućama kilometara od svog nacionalnog teritorija. A kad ih sputa međunarodno pravo i Povelja UN-a, sve to proglašavaju zastarjelim, nepotrebnim, a kad im nešto odgovara, odmah se pozivaju na norme međunarodnog prava, Povelju UN-a, međunarodno humanitarno pravo itd. Umoran sam od ovih manipulacija”, kazao je Putin.

Ovdje također dodajemo kako je jučer Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jack Sullivan nazvao Putinovog osobnog pomoćnika Jurija Ušakova i s njim razgovarao na istu temu.





Također treba naglasiti kako je Kina podržala prijedloge Moskve Sjevernoatlantskom savezu i Washingtonu o sigurnosnim jamstvima. Oni pridonose dijalogu između zemalja, priopćila je služba za medije kineskog Ministarstva vanjskih poslova za RIA Novosti.

“Kina vjeruje da su u trenutačnoj situaciji ruski prijedlozi u skladu s osnovnim normama međunarodnih odnosa, pridonose povećanju međusobnog povjerenja među zemljama, smanjuju rizik od sukoba i održavaju globalnu i regionalnu stratešku stabilnost”, izjavio je izvor iz Pekinga.

„Igre“ glavnih globalnih igrača se nastavljaju, a mi ćemo ih nastaviti pratiti i analizirati.

 

Komentari

komentar

You may also like