Putin i Merkel o Sjevernom toku 2, Ukrajini, …

Tijekom svojih 16 godina kao kancelarka Merkel je do sada 19 puta posjetila Rusiju, a ovo joj je 20. i posljednji službeni posjet ruskoj prijestolnici i domaćinu – Vladimiru Putinu. 

Današnji sastanak u Moskvi bio je malog formata: samo dvoje čelnka i njihovi vanjskopolitički pomoćnici.

Pregovori iza zatvorenih vrata otegnuli su se, što je samo naglasilo kako je i ovaj sastanak bio vrlo sadržajan.  No, ovaj put je uoči ovog sastanka, u Afganistanu izbila međunarodna kriza bez presedana, a Njemačka je s njom u izravnoj vezi, navodi Russia24.

“Što se tiče operacije u Afganistanu, naravno, nemoguće ju je nazvati uspješnom. … Danas je to što jest. Mislim da mnogi političari na Zapadu shvaćaju kako je nemoguće nametnuti standarde političkog života izvana”, kazao je Putin.

Merkel je priznala da koalicija nije postigla svoje ciljeve, a moć vraćenih talibana, prema njezinim riječima, tužna je činjenica s kojom sada moramo živjeti.

Ruski predsjednik pozvao je zapadne partnere da uvedu pravilo o nemiješanju u unutarnje političke procese drugih zemalja i da to pravilo učine univerzalnim. Bilo da se radi o stanju u Srednjoj i Južnoj Aziji, na Bliskom istoku ili u Bjelorusiji. I, naravno, miješanje u ruske poslove je neprihvatljivo, kazao je ruski čelnik.





No upravo na medijskoj konferenciji koju je nakon sastanka održao s Angelom Merkel ona je počela govoriti o ruskom oporbenjaku Alekseju Navaljnom i presudu suda o zatvorskoj kazni nazvala „neproporcionalnom i neprihvatljivom”.

Putin je na istu temu kazao: “Okrivljenik kojeg ste spomenuli osuđen je ne zbog svojih političkih aktivnosti, već zbog kaznenog djela protiv inozemnih partnera. Što se tiče političkih aktivnosti, nitko se ne bi trebao skrivati ​​iza političkih aktivnosti radi izvođenja poslovnih projekata, posebno kršeći zakon.”

Među temama koje su se raspravljale bila je i plinovod Sjeverni tok 2 i završetak njegove izgradnje. Usprkos dosad neviđenom pritisku Washingtona, Moskva i Berlin privode ovaj veliki projekt logičnom završetku.





Zato je, očito, čelnik Gazproma, nakon razgovora, nastavio aktivno komunicirati kako s njemačkim veleposlanikom u Rusiji von Gayrom, tako i s ruskim ministrom gospodarskog razvoja Rešetnikovom.

Govoreći o ruskom tranzitu plina kroz Ukrajinu Putin je kazao slijedeće: “Uvjerio sam saveznu kancelarku kako ćemo u potpunosti ispuniti sve obveze prema ugovoru o tranzitu.” Što će biti kasnije ovisit će o tome hoće li naši europski partneri i kupci željeti plin koji stiže preko Ukrajine. Rusija neće potpisivati ugovor s Kijevom bez tog pokazatelja, kazao je Putin, podsjećajući kako je tranzit kroz Sjeverni tok 2 kraći od onog ukrajinskog za čak 2000 kilometara i ekološki vrlo čist, izgrađen s najnovijim tehnologijama koje višekratno smanjuju emisiju CO2 u atmosferu.

Govorilo se i o stanju u Ukrajini i problemu Donbasa.

Merkel će prekosutra otići u Kijev na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskym. Kancelarka Merkel danas je skupa s Putinom ponovila kako sporazumu iz Minska i normandijskom formatu nema alternative. No, hoće li Merkel uspjeti u svoije stavove barem malo uvjeriti Zelenskog, za kojeg je Putin danas kazao kako taj sporazum podržava kada nastupa vani, dok ga kod kuće, pred domaćom javnosti negira pa čak i otvoreno govori kako je on za Kijev mrtav – veliko je pitanje. Berlin je daleko od jedinog zapadnog arbitra u ovom sukobu. Osim toga, kancelarka Merkel ubrzo napušta svoju dužnost.

 

Komentari

komentar

You may also like